ОСТАННІ НОВИНИ

Урсула фон дер Ляєн розкритикувала візит Орбана до Москви

Ольга Денисяка

|

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у четвер 18 липня розкритикувала дипломатичну поїздку премʼєр-міністра Угорщини Віктора Орбана до Москви з його «мирною місією», повідомляє Радіо Свобода.

«Ця так звана мирна місія була нічим іншим, як місією умиротворення», – заявила вона в Європарламенті.

Урсула фон дер Ляєн наголосила, що «Росія робить ставку на те, що Європа і Захід стануть мʼякими, і дехто в Європі підіграє їй».

Вона також зазначила, що Орбан зустрівся у Росії з Володимиром Путіним всього за два дні до того, як російські ракети поцілили у дитячу лікарню в Києві.

«Цей удар не був помилкою. Це було послання, страшне послання Кремля всім нам», – сказала вона.

Раніше голова Єврокомісії скасувала візит колегії Єврокомісії до Угорщини. Крім того, «з огляду на останні події, що відзначили початок головування Угорщини (в Раді ЄС)», Єврокомісія за рішенням фон дер Ляєн буде представлена на рівні старших держслужбовців лише на неформальних засіданнях Ради.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан після того, як його країна до кінця 2024 року стала головою Ради ЄС, відвідав Україну, Росію та Китай. Свої поїздки сам Орбан називав «мирною місією», під час якої він обговорював із лідерами країн умови миру між Москвою та Києвом. Зокрема, президентові України Володимиру Зеленському Орбан запропонував подумати про припинення вогню та початок переговорів із Росією. Той після зустрічі заявив, що в ролі посередника між Росією та Україною можуть виступати лише «серйозні сильні союзи», до яких належать США, Китай та ЄС.

Група лідерів країн ЄС, за даними Financial Times, розкритикувала візит Орбана до Москви і висловила ідею скласти спільний лист із висловленням обурення «несанкціонованими зовнішньополітичними вилазками» Орбана під час головування Будапешта.

Крім того, як пише Politico, представники країн ЄС вирішили бойкотувати саміт європейських міністрів закордонних справ у Будапешті, який має відбутися 28–29 серпня. Три джерела розповіли, що в плановані терміни саміту очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель планує скликати міністрів закордонних справ країн ЄС на «офіційну раду», щоб вони мали можливість не їхати до Будапешта.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан 5 липня прибув до Москви, його пресслужба назвала поїздку «миротворчим» візитом.

Перед тим Орбан вперше з початку повномасштабної війни прибув до Києва.

Після візиту до Росії він написав голові Європейської ради Шарлю Мішелю та лідерам ЄС листа із «резюме» його переговорів із Путіним, де фактично переказав тези російської пропаганди про «мир для України».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *