ОСТАННІ НОВИНИ

Орбан після аудієнції в Путіна надіслав ЄС цинічного листа про «мир для України»

Андрій Котенський

|

Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан після візиту до терористичної росії написав голові Європейської ради Шарлю Мішелю та лідерам ЄС листа із «резюме» його переговорів із диктатором Путіним, де фактично переказав тези російської пропаганди про «мир для України». Лист Орбана, датований 5 липня, який є в розпорядженні Європейської правди.

У листі прем’єр Угорщини запевняє, що під час візиту «не висував жодних пропозицій і не висловлював жодної думки від імені Європейської ради чи Європейського Союзу», а протилежні твердження «є безпідставними».

Говорячи про розмову з Путіним, Орбан заявив, що ставлення Путіна до ситуації на лінії фронту «суттєво відрізняється від тлумачення президента Зеленського».

«Путін жодним чином не згадав російські втрати. Що стосується українських втрат, то російська сторона оцінює щомісячні втрати українських сил у 40-50 тисяч солдатів, які ще більше посилилися в останні тижні. Тому (Путін. – ред.) був здивований тим, що президент України відкинув пропозицію про тимчасове припинення вогню», – каже він.

Водночас, ідеться в листі, Путін готовий розглянути можливе перемир’я, яке «не слугуватиме прихованій передислокації та реорганізації українських сил».

Угорський прем’єр додав, що Росія (зі слів Путіна) готова погодитись тільки на умови, визначені під час переговорів у Стамбулі у квітні 2022 року, «особливо п’ятий пункт документа, який визначає міжнародні гарантії безпеки, які повинні бути надані Україні». Ідеться про право вето так званих гарантів безпеки України на можливе застосування сили проти неї, причому серед цих гарантів терористична Росія хотіла бачити себе.

Також Москва, ідеться в листі, «готова обмінятись думками» стосовно так званої мирної пропозиції Китаю і Бразилії. Ця «пропозиція» передбачає проведення «мирних переговорів» між Україною та Росією і взагалі не згадує про необхідність відновлення територіальної цілісності та суверенітету України.

Решту листа Орбан присвятив переказуванню своїх тез про те, що «Європі потрібен мир» для економічного процвітання, а шанси на мир зменшуються «через те, що дипломатичні канали заблоковані і відсутній прямий діалог між сторонами».

«Час є вирішальним фактором у світлі інтенсифікації бойових дій і швидкого зростання людських жертв. Якщо ми не зможемо зупинити цей процес, то в найближчі два місяці ми станемо свідками більш драматичних втрат і військових подій на фронті, ніж будь-коли раніше», – спеколює він.

Насамкінець угорський прем’єр вважає, що США через виборчу кампанію в найближчі місяці не зможуть виявити «політичне лідерство» в цьому питанні, тому потрібно розглянути можливість запустити «європейську ініціативу» в дусі «стратегічної автономії».

Нагадаємо, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вдень 5 липня прибув до Москви, його преслужба назвала поїздку «миротворчим» візитом.

Перед тим Орбан прибув до Києва – вперше з початку повномасштабної війни.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *