ОСТАННІ НОВИНИ

Обстеження за 30 хв: де у Львові можна пройти базовий скринінг

Наталя Дуляба

|

В центрі Львова на вул. Стецька, 3 діє комунальний Кабінет промоції здоров’я, де можна за 30 хвилин безкоштовно пройти базовий річний скринінг. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі мерії.

Кабінет промоції здоров’я функціонує на базі Другого медоб’єднання Львова. Його створювали, аби розвантажити сімейних лікарів та спонукати львів’ян більш бережно ставитись до свого здоров’я.

Тут працюють медичні сестри з розширеними повноваженнями і крім базового скринінгу, вони допомагають скорегувати спосіб життя.

«На прийомі медична сестра з розширеними повноваженнями має можливість визначити базовий стан здоров’я пацієнта: індекс маси тіла, розповідає пацієнту про ожиріння, надмірну/недостатню вагу, корегує спосіб життя (зокрема, харчування, якщо є потреба). В цьому кабінеті проводять вимірювання артеріального тиску, визначення глюкози, гемоглобіну, холестерину, проводять анкетування на виявлення депресії та стану стресу пацієнта, обстеження пацієнта на виявлення серцево-судинних ризиків за таблицею SCORE. Медсестра розповідає пацієнту про ймовірні ризики. Якщо медичні сестри бачать відхилення від норми в показниках пацієнта, то виписують рекомендації звернутися до сімейного лікаря», – пояснює головна медична сестра 4 міської лікарні Ірина Ометюх.

У Кабінеті промоції здоров’я надають такі послуги:

  • вимірювання зросту, ваги;
  • визначення індексу маси тіла;
  • визначення окружності талії;
  • визначення відсотка вмісту м’язової та жирової маси тіла;
  • вимірювання артеріального тиску, пульсу;
  • визначення холестерину, глюкози, гемоглобіну, сечової кислоти;
  • проведення розрахунку серцево-судинних ризиків та корекція чинників ризиків;
  • базова психологічна підтримка. Анкетування з метою визначення рівня тривоги та депресії;
  • консультації щодо здорового способу життя (здорове харчування, фізична активність);
  • мотиваційне консультування щодо відмови від куріння та зловживання алкоголю.

Медики відзначають, що Кабінет промоції здоров’я націлений саме на обстеження пацієнтів працездатного віку, зазвичай це люди, яким складно знайти час на похід до лікаря. А прийшовши в Кабінет промоції здоров’я, вони відразу можуть пройти базовий чек-ап і при виявленні певних проблем із готовим результатом обстеження звернутись за додатковою медичною консультацією.

«Коли пацієнт до нас приходить вже обстежений з Кабінету промоції здоров’я, це набагато зменшує час і покращує взаємодію між пацієнтом і лікарем», відзначила зі свого боку лікарка-терапевт Другого медичного об’єднання Львова Ольга Ліщенко.

Звертатись у Кабінет промоції здоров’я рекомендують раз на 2 роки (або частіше за потребою). Контактний номер кол-центру: 067-150-16-17.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *