ОСТАННІ НОВИНИ

11-річна дівчинка зі Львова отримала три переломи, катаючись на гойдалці

Олег Дерев'янко

|

11-річна Софія зі Львова потрапила до дитячої лікарні св. Миколая з трьома переломами після падіння з гойдалки на дитячому майданчику. Про це Львівському порталу повідомили у Першому медоб’єднанні Львова.

Софія Колодій, катаючись на гойдалці на дитячому майданчику, отримала серйозні травми. Дівчинка так сильно розкрутилася, що люлька зробила повний оберт і вдарилася об верхню перекладину.

Вона не втрималася в сидінні й перелетіла через гойдалку, внаслідок чого отримала три переломи: стегнової кістки, плеча та великого пальця руки. Очевидці викликали швидку допомогу, яка доставила постраждалу до лікарні св. Миколая.

Спеціалісти зазначили, що зазвичай із таким рівнем травм пацієнтів привозять після ДТП чи падіння з великої висоти. Дитина фактично була знерухомлена, адже потерпала від нестерпного болю.

Травматологи тимчасово зафіксували ортезом плечову кістку. Цей ортопедичний виріб не дає фрагментам зміщатися. А потому взялися «лагодити» зламане стегно Софії. Зробити це можна було лише хірургічним шляхом.

Ортопеди-травматологи оперували її на спеціальному ортопедичному тракційному столі. Під контролем рентген-апарату вони «витягнули» ногу так, щоб кістки стали у правильне положення. А потім – через 2 проколи по 2 мм – завели спиці, які утворили канал для введення спеціальних гвинтів.

Ними хірурги зафіксували фрагменти стегнової кістки. Операція пройшла добре. Але говорити, що все минулося – ще зарано. Адже за таких переломів є небезпека виникнення серйозних ускладнень.

«Найнебезпечніший перелом із усіх, що мала Софія – це перелом стегна в області шийки. Саме там проходять судини, що кровопостачають голівку стегна, тобто сам суглоб, який відповідає за рухи ногою. Якщо немає живлення, то голівка розпадається. Це називається асептичний некроз голівки стегнової кістки. І, на жаль, при подібних травмах іноді виникає це рідкісне та вкрай важке ускладнення, яке призводить до інвалідизації», – розповідає ортопед-травматолог Мар’ян Орач.

Після успішної операції з фіксації стегнової кістки спеціалісти виконали ще одне втручання – на плечі Софії. Лікарі зняли ортез та через невеликий розріз з’єднали фрагменти кістки еластичними титановими стержнями. Завдяки цьому втручання, перелом швидше зростеться і дівчинка зможе знову вільно рухати рукою.

Наразі дівчинка вже вдома.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *