ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські лікарі врятували ноги 2-річної дитини від ампутації після важкого опіку

Олег Дерев'янко

|

Опікові хірурги дитячої лікарні св. Миколая Першого медоб’єднання Львова врятували ноги 2-річної дівчинки з Одещини, які постраждали від глибоких опіків окропом. Про це Львівському порталу повідомили у Першому медоб’єднанні Львова.

Аня отримала опіки в березні, коли зайшла в домашню баню з бойлером і відкрила кран з гарячою водою. Під напором шланг почав «стрибати» і рясно поливати ноги дитини окропом. Її госпіталізували до місцевої лікарні, а потім, через тяжкість стану, перевели до Одеси. Звідти, на 11 день, маленьку пацієнтку скерували до Львова.

Стан дитини був вкрай тяжким: глибокі опіки стоп, правої гомілки та стегон. Пальчики були некротизовані, тобто всі тканини та кістки буквально «зварилися» в окропі та були мертвими.

Львівські хірурги провели сім операцій, щоб врятувати ноги Ані. Їм потрібно було виконати некректомію, тобто максимально видалити мертві тканини, інакше почнуться незворотні процеси й дівчинка може загинути. Потрібно було ампутувати й пальчики. Це зробили згодом – вже під час другого втручання. Два пальчики хірурги видалили повністю, а решту – із частковим збереженням фаланг.

«Під час операції ми побачили, що в дитини почало відкриватись ахіллове сухожилля. Саме воно відповідає за рухи стопами. Сухожилля не має власного кровопостачання, тож пересаджена шкіра на цю ділянку не прижилася б. Дитина могла втратити здатність повноцінно рухати стопами. Тоді ми вирішили застосувати BTM-покриття. Це унікальний синтетичний матеріал, що проростає власними судинами пацієнта та стає його новою дермою. Його ми накладали на стопи та стегно дитини», – розповідає комбустіологиня Леся Стрілка.

Зараз, аби поставити Аню на ноги, з нею займаються фізичні терапевти та психологи. Далі родина планує поїздку за кордон.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *