ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські лікарі виконали складну операцію пенсіонерці, яка травмувалася, впавши з вишні

Маркіян Рой

|

68-річна львів’янка впала з драбини, коли рвала вишні. Жінка отримала важку і нетипову травму через супутню недугу, і могла назавжди втратити можливість повноцінно рухатися. Аби цього не допустити, ортопеди-травматологи лікарні святого Луки Першого медоб’єднання виконали складну комбіновану операцію. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Львівській міській раді.

Пацієнтка 15 червня зі своїм чоловіком пішла збирати вишні. Жінка була на драбині, а чоловік підстраховував знизу. Якоїсь миті пані Галина взялася за гілку, а та не витримала і зламалася. Жінка приземлилась на ліву ногу – прямо на п’ятку. Чоловік одразу повіз дружину до травмпункту лікарні святого Луки.

Лікарі обстежили пацієнтку і виявили у неї комбіновану травму гомілковостопного суглоба. Ахіллове сухожилля відірвалося від місця свого кріплення, і разом з тим відламався шматок п’яткової кістки. А ще одна кістка в стопі, так звана медіальна, вивернулася гострими краями до шкіри та врізалася в м’які тканини, чим завдавала пані Галині сильного болю.

«Висота, з якої впала пацієнтка, – невелика. Але жінка має остеопороз – захворювання, через яке її кістки є крихкими. Саме тому травма виявилась набагато складнішою, ніж була б у людини, кістки якої не уражені остеопорозом», – розповідає про обтяжений анамнез пацієнтки Юрій Сенюк, ортопед-травматолог лікарні.

За півтори години після падіння пані Галини її травмована нога в ділянці гомілковостопного суглоба сильна набрякла – збільшилась вдвічі. А на шкірі почали з’являтися фліктени – міхурі наповнені тканинною рідиною. Виникла загроза некрозу, тому оперувати потрібно було негайно.

Під час складного комбінованого втручання ортопед-травматологи спершу дали раду з набряком: шляхом розсічення шкіри вони звільнили тканини від надмірного тиску. А потім взялися за ахіллове сухожилля, з’єднавши відламаний фрагмент кістки з основним тілом п’ятки. А також повернули ще одну кістку у правильне положення. Таким чином, лікарі змогли повністю відновити анатомічну структуру травмованої ділянки. Без цього невідкладного втручання пацієнтка могла назавжди втратити опорну функцію ноги.

Нині жінка поступово видужує та мріє якнайшвидше повернутися до своїх клопотів по господарству. Утім, відновлення після такої травми є тривалим і займає близько 3-4 місяців.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *