ОСТАННІ НОВИНИ

Українська економіка зросла на 4,1% за перше півріччя

Олег Дерев'янко

|

У червні 2024 року ВВП України зріс на 1,1% у порівнянні з червнем 2023 року, а загалом за перше півріччя зростання склало 4,1%. Про це Львівському порталу повідомили у Міністерстві економіки.

Основним чинником сповільнення темпів росту економіки стали відключення електроенергії через її дефіцит. Але попри негативні чинники, економічне відновлення продовжується.

«Серед факторів, які цьому сприяли (зростанню, – ред.), також є високі темпи експорту продукції гірничо-металургійного комплексу та ранній початок збору врожаю озимих культур», – зазначила Перша віцепрем’єр-міністерка України – Міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Додатковими позитивними факторами стали стабільна робота Українського морського коридору та можливість окремих підприємств забезпечувати собі стабільний доступ до електроенергії завдяки прямому імпорту.

Водночас аналіз показує, що дефіцит кваліфікованих кадрів та високі витрати на виробництво через використання резервного живлення негативно впливають на деякі галузі, такі як птахівництво.

Наразі ключовими не розв’язаними проблемами лишаються високі безпекові ризики, руйнування енергетичної інфраструктури, логістичні проблеми та складна ситуація на ринку праці.

Відновлення енергетики потребуватиме часу і ресурсів, що може стримувати темпи відновлення виробничої активності.

Прогнозується, що за підсумками 2024 року реальне зростання ВВП України складе 3,5%.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *