ОСТАННІ НОВИНИ

НАТО створить окрему структуру з надання допомоги і тренування для України

Наталя Дуляба

|

Саміт НАТО вирішив створити структуру з надання допомоги та тренування для України (NSATU) для координації надання військової техніки та тренувань країнами-членами та партнерами Альянсу. Про це йдеться у декларації Вашингтонського саміту НАТО, повідомляє Європейська правда.

Метою цієї структури є надання Україні допомоги у сфері безпеки на довготривалій основі, забезпечення посиленої, передбачуваної та узгодженої підтримки.

«NSATU, яка діятиме на території країн-членів Альянсу, підтримуватиме самооборону України відповідно до Статуту ООН», – йдеться у декларації.

Лідери НАТО наголосили, що нова структура згідно з міжнародним правом не зробить НАТО стороною конфлікту. Вона підтримуватиме трансформацію Сил оборони та безпеки України, що сприятиме її подальшій інтеграції з НАТО.

Крім того, лідери підтримали створення Спільного центру аналізу, тренування та освіти НАТО-Україна (JATEC) – «важливого стовпа практичної співпраці, який має визначити і застосувати уроки війни Росії проти України та посилити оперативну сумісність України з НАТО».

Саміт також привітав рішення генерального секретаря призначити старшого представника НАТО в Україні.

Як повідомляв Львівський портал, 9-11 липня у Вашингтоні проходить ювілейний 75-й саміт НАТО. Запрошення на вступ Україна на ньому не отримає, проте члени альянсу проголосили, що повноцінне членство України «стало незворотним».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *