ОСТАННІ НОВИНИ

З російського полону звільнили двох українських священників

Андрій Котенський

|

Священників УГКЦ Івана Левицького та Богдана Гелету, яких рашисти взяли у полон в окупованому Бердянську ще в листопаді 2022 року, звільнили з російського полону. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі УГКЦ.

За даними церкви, 28 червня 2024 року двох священників Української Греко-Католицької Церкви, ієромонахів Згромадження Найсвятішого Ізбавителя – отця Івана Левицького й отця Богдана Гелету – звільнили з російського ув’язнення.

Їх заарештували в окупованому Бердянську ще 16 листопада 2022 року. Довгий період про них не було жодної інформації.

Блаженніший Святослав висловив слова щирої подяки Апостольській Столиці за порятунок священників УГКЦ. А особливі слова вдячності скерував до Папи Франциска, кардинала П’єтро Пароліна та всього дипломатичного корпусу Ватикану. Окрема подяка за посередництво була висловлена кардиналові Матео Дзуппі й архиєпископові Вісвальдасу Кульбокасу, Апостольському нунцієві в Україні. Кожен із них зробив неоціненний особистий вклад у те, що ця подія стала дійсністю.

З часу повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року священники Іван Левицький та Богдан Гелета вирішили залишитися зі своїм народом на тимчасово окупованих територіях. Вони служили як греко-католицьким, так і римо-католицьким громадам, даючи світло надії людям, які опинилися під окупацією. Їх заарештували, потім підкинули до храму якісь військові речі та звинуватили в незаконному зберіганні зброї. Надходили дані, що їх катують, щоби вибити зізнання у злочині, якого ті не скоювали.

Певний час про в’язнів не було жодної інформації. Лише у травні2024 року стало відомо, що отці Іван та Богдан живі і є надія на їхнє звільнення. 28 червня цей день настав.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *