ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові будують Центр допомоги українцям, які зазнали тортур на війні

Олег Дерев'янко

|

Центр допомоги українцям, які зазнали тортур внаслідок воєнних злочинів росіян, стане окремим центром у Львові в межах екосистеми Unbroken. Він запрацює вже на початку 2025 року. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міськради.

Наразі триває реконструкція приміщення під майбутній центр. Цей проєкт розробляється спільно з закордонними фахівцями, щоб надавати спеціалізовану точкову допомогу українцям, які пройшли складні випробування та муки.

«Це буде окремий підрозділ з окремою специфікою і спеціально навченими людьми. Тут будуть різні інновативні практики, арттерапія, малювання, спілкування, і тут одночасно 30 людей зможуть проходити лікування. Також тут буде амбулаторна допомога для багатьох людей», – зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Барт Сомерс, мер бельгійського міста Мехелен, у 2023 році працював також міністром регіонального розвитку Уряду Фландрії, і завдяки його підтримці Уряд Фландрії (це один із регіонів Бельгії) прийняв рішення виділити 1,5 мільйона євро на будівництво у Львові такого центру.

Реконструкцію будівель розпочали минулого місяця. Центр матиме 1100 кв.м та близько 30 ліжко-місць – затишних кімнат, де пацієнти зможуть проживати та займатися різними лікувальними активностями. Медики запевняють, що це буде зовсім інший простір, де можна буде навчитися нового стилю життя. Прогнозують, що в рік тут зможуть лікувати невидимі травми війни у тисячі пацієнтів – стаціонарно та амбулаторно.

«Ми вже вибрали омеблювання і колір, який буде тут. І це справді має виглядати затишно. Тут будуть психотерапевтичні кімнати, кімнати фізичної терапії, арттерапія, малювання, арттерапія глиною і ткацтвом. Ми розробляємо дуже конкретні протоколи лікування арттерапією – як лікувальної форми, яка має сім занять, що призводять до суттєвого поліпшення психічного стану. І ми вже готуємо команду, яка буде тут працювати», – розповів керівник напрямку психологічної та психосоціальної реабілітації центру Unbroken Олег Березюк.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *