ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські лікарі успішно вилікували 13-річну дівчину з атиповою формою кашлюка

Олег Дерев'янко

|

Львівські лікарі Центру дитячої медицини (лікарня «Охматдит») успішно вилікували 13-річну одеситку, яка майже три місяці страждала від задухи та втрати голосу через атипову форму кашлюка. Про це Львівському порталу повідомили у медзакладі.

В кінці лютого у 13-річної Софії раптово зник голос, з’явився кашель та задуха без ознак вірусної інфекції чи підвищення температури. Після обстеження в одеському шпиталі, де не змогли встановити діагноз, батьки дівчини вирішили звернутися до львівських фахівців.

«Ми зробили їй непряму ларингоскопію, виявили звуження, тому прийняли рішення під загальною анестезією провести пряму ларинготрахеоскопію, адже цей метод обстеження дозволяє виконати детальний огляд усіх відділів гортані та трахеї. Під час такого огляду взяли матеріал для гістологічного дослідження – було виявлено грануляційну тканину з ознаками хронічного запалення із загостренням», – розповіла отоларинголог Соломія Златановська.

Після консультацій з польським колегою Ярославом Шидловським, львівські фахівці дійшли висновку, що клінічно випадок відповідає кашлюку, попри негативні специфічні аналізи.

Призначене лікування дало позитивні результати вже на 7-8 день терапії: голос повернувся, а задуха зменшилася. Через два тижні Софія повністю одужала, що підтвердив контрольний огляд в Одесі.

«Складність випадку у тому, що не було діагнозу. Відомо ж, якщо є діагноз, то знаємо як допомогти. Унікальність була тому, що не було типового кашлюкового кашлю, а домінували симптоми блокади дихальних шляхів і порушення голосу. Це й затруднило діагностику», – пояснив керівник Клініки оторингології Федір Юрочко.

Лікарі наголошують на важливості вакцинації від кашлюка, оскільки Софія контактувала з хворою дитиною.

Зараз дівчина добре почувається і дихає без проблем.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова  підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *