ОСТАННІ НОВИНИ

Замах на вбивство казахського журналіста: підозрювані встигли втекти з України

Наталя Дуляба

|

Двох громадянам Республіки Казахстан, яких підозрюють у замаху на вбивство казахського журналіста у Києві, оголосили у міжнародний розшук, оскільки вони встигли втекти з України. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі генпрокурора.

Йдеться про замах на вбивство казахського журналіста, скоєний у Києві 18 червня. Його імені правоохоронці не розголошують, втім за даними ЗМІ ним є Айдос Садиков – керівник опозиційного інтернет-медіа «Басе».

Того дня невідомі відкрили вогонь по машині біля дому журналіста у Шевченківському районі столиці. Як відомо, всередині він перебував зі своєю дружиною.

Айдос Садиков має в Україні статус біженця.

За даними слідства, до замаху на вбивство причетні двоє громадян Республіки Казахстан. Вони ретельно спланували вбивство і приїхали в Україну 2 червня, перетнувши українсько-польський кордон. У столиці іноземці орендували квартиру та придбали автомобіль.

За потерпілим певний час спостерігали, вивчаючи його маршрути.

«18 червня один з підозрюваних підійшов до машини постраждалого, зробив постріл, а його спільник спостерігав за ситуацією навколо будинку. Після цього вони залишили місце злочину», – йдеться у повідомленні.

Територію України зловмисники покинули того ж дня, перетнувши кордон із Молдовою.

Обом громадянам Казахстану вже оголосили підозру у замаху на умисне вбивство, вчиненому на замовлення та за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 15 п. п. 11, 12, ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України).

Їх оголосили в міжнародний розшук. Також Голосіївський районний суд м. Києва обом підозрюваним заочно обрав запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.

Слідство триває, тривають заходи щодо затримання зловмисників.

Як відомо, сам Айдос Садиков вижив. За даними ЗМІ, він відомий критикою казахської влади на своєму YouTube-каналі, а також підтримкою протестів у Казахстані в січні 2022 року, коли для їхнього придушення вводили війська ОДКБ.

У жовтні 2023 року Садикова оголосили в розшук у Казахстані за «розпалювання соціальної, національної, родової, станової чи релігійної ворожнечі». В останньому відео на каналі «Басе», який журналіст вів разом із дружиною, президента Касим-Жомарта Токаєва він назвав «маріонеткою російського впливу».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *