ОСТАННІ НОВИНИ

У Карпатах таки заборонять небезпечний джипінг

Наталя Дуляба

|

В Україні на законодавчому рівні заборонять джипінг у заповідних зонах, а на порушників чекатимуть більші штрафи. Про це Львівському порталу повідомили у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України.

Верховна Рада України у першому читанні ухвалила законопроєкт №11024 щодо збереження природно-заповідного фонду. «За» напередодні проголосував 271 нардеп.

Документ передбачає повну заборону джипінгу у заповідних зонах. Користуватись квадроциклами, мотоциклами, багі та подібними транспортними засобами, наприклад, у Карпатах можна буде на:

  • дорогах загального користування,
  • вулицях у населених пунктах,
  • автомобільних дорогах на приватних територіях,
  • для доступу відвідувачів до рекреаційних ділянок.

Для порушників планують збільшити штрафи, для цього слід внести зміни до статті 91 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

«Роками природоохоронні території в Україні використовувалися як парки розваг. Квадроцикли, багі, ендуромотоцикли стали звичною практикою у туристичних Карпатах. Такі розваги знищують рослинний та ґрунтовий покрив екосистем, провокують хімічне забруднення, лякають диких тварин – особливо в період розмноження. Заборона “джипінгу” – цивілізована практика, яка діє у багатьох західних країнах з потужними природоохоронними традиціями, наприклад, в Ісландії, Чехії, Фінляндії, Норвегії», – наголосив глава Міндовкілля Руслан Стрілець.

Як відомо, джипінг – це швидкісні перегони на автомобілях, багі, ендуромотоциклах чи квадроциклах по природних територіях. Термін не має офіційного визначення, він став усталеним поняттям лише в контексті заходів, які проводять на природних територіях.

Такий вид діяльності не є ліцензованим в Україні та регулярно викликає шквал критики з боку екоактивістів. Річ у тім, що під час джипінгу руйнувань зазнають гірські й туристичні стежки, знищуються рослини та тварини. Такі перегони також провокують ерозію на гірських дорогах і берегових смугах.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *