ОСТАННІ НОВИНИ

Росію можна долучити до другого Саміту миру за форматом «зернової угоди», – Кулеба

Ольга Денисяка

|

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що росію можна долучити до другого Саміту миру за форматом «зернової угоди», пояснивши, що Київ не бажає прямих контактів з російською стороною, повідомляє hromadske.

Він пояснив, як можна долучити росію до другого Саміту миру, на прикладі укладання Чорноморської зернової ініціативи, коли Україна вела перемовини з Туреччиною та ООН, а ті комунікували з москвою.

«І угода виглядала як документ, підписаний між Туреччиною, ООН та Україною, а також Туреччиною, ООН та росією — так зліпилася угода», — додав Кулеба.

За його словами, Київ не бажає прямих контактів з російською стороною «з огляду на всі ті злочини, які росіяни вчиняють проти нашої держави й хочуть її знищення».

«Я хочу всім нагадати, що стратегічна мета росії залишається незмінною — знищення української держави», — наголосив міністр.

Раніше керівник Офісу президента Андрій Єрмак допускав участь росії у Глобальному саміті миру у Швейцарії, однак не на першій зустрічі. Під час конференції низка країн-учасниць висловили думку, що для досягнення значного прогресу потрібна присутність росії.

Після того, як Глобальний саміт миру відбувся, Швейцарія заявила, що має намір обговорити його підсумки з росією, Китаєм та іншими країнами, які не брали участі в конференції.

Водночас президент України Володимир Зеленський наголосив, що присутність росії на другому Саміті миру означатиме готовність москви завершити війну.

15-16 червня у Швейцарії тривав перший Глобальний саміт миру, ініціатором якого виступила Україна. Подія відбувалася на курорті Бюргеншток, поблизу міста Люцерн. До заходу долучилася 101 країна та міжнародна організація з усіх континентів. Дві третини країн-учасниць були представлені на найвищому рівні.

Однак не всі захотіли долучитися до підписання фінального комюніке — це Саудівська Аравія, Таїланд, Індія, Мексика, ПАР, Вірменія, Бахрейн, Бразилія, Ватикан, Індонезія, Колумбія, Лівія та ОАЕ. Кілька країн — Ірак та Йорданія — відкликали свої підписи згодом. А втім, після саміту до комюніке долучилися Вселенський Патріархат, Антигуа і Барбуда, Замбія, а також Організація американських держав, до якої входять 34 країни обох Америк.

Конференція базувалася на попередніх дискусіях, зокрема на українській «формулі миру» та інших мирних пропозиціях, які ґрунтуються на Статуті ООН та основних принципах міжнародного права.

Підсумкову декларацію Глобального саміту миру, що проходить у Швейцарії, підписали 80 держав та чотири організації.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *