ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські хірурги провели операцію жінці на колінному суглобі після травми на городі

Олег Дерев'янко

|

У львівській лікарні успішно прооперували 38-річну жінку, яка розірвала меніск, коли поралася на городі. Про це Львівському порталу повідомили в Першому медичному об’єднанні Львова.

38-річна Василина Роса із села Чемеринці, що у Львівській області, працює медсестрою у відділенні інтенсивної терапії районної лікарні. Травму жінка отримала вдома – на городі. Саджала цибулю, присіла, а підвестися вже не змогла. Василина каже, що біль був такий сильний, що мало не втратила свідомість. Вона відразу звернулася до лікарів. Коли вони виявили розрив меніска, то порадили звернутися по допомогу до спеціалістів лікарні св. Луки.

Діагноз Василини: комбіноване пошкодження латерального, тобто зовнішнього, меніска. Це хрящова «прокладка» в колінному суглобі, яка виконує роль амортизатора. Вона у пацієнтки відірвалася від місця кріплення та розірвалася. Це досить поширена травма, яка трапляється переважно у людей віком від 30 до 50 років і становить близько 70% серед усіх пошкоджень колінного суглоба.

Зазвичай при подібних травмах хірурги вдаються до видалення меніска. Натомість ортопеди-травматологи лікарні св. Луки віддають перевагу збереженню хрящової прокладки. Для пацієнтів це значно покращує довгостроковий прогноз. Адже у 70% людей з видаленим меніском протягом 10 років розвивається артрит – запалення суглоба. Разом з тим, операція з відновлення меніска значно складніша, ніж видалення.

«Видалення меніска для мене – це крайній захід. У випадку з Василиною, з огляду на її ще доволі молодий вік і активний спосіб життя, ми вирішили зшити розрив і зберегти меніск. І нам вдалося це зробити. Це складне втручання, яке потребує високої кваліфікації хірурга та сучасного обладнання. У Львові такі операції проводяться рідко, але наша команда намагається якомога частіше використовувати цей метод у своїй роботі. Це дає можливість зберегти таким пацієнтам повну функцію кінцівки та забезпечити активний спосіб життя», – розповідає ортопед-травматолог Олег Максимович.

З моменту операції Василини минув місяць. Нині вона ще ходить на милицях, адже коліно ще трохи потрібно поберегти. Але вже невдовзі жінка повністю відновиться: зможе повноцінно повернутися і до домашніх клопотів, і до роботи.

«Я працюю в реанімації медсестрою. Це важлива і важка робота – я маю бути постійно на ногах. Рух, в першу чергу – це життя. Якщо не буде руху, ми не будемо життєрадісні, веселі і працездатні», – каже жінка.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *