ОСТАННІ НОВИНИ

Президент Румунії готовий розглянути передачу Україні ЗРК Patriot

Маркіян Рой

|

Президент Румунії Клаус Йоганніс заявив у вівторок, що готовий обговорити можливість надання Україні протиракетних комплексів Patriot. Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на Reuters.

Йоганніс відзначив, що протягом останніх кількох тижнів точилася дискусія про те, хто може надіслати системи Patriot в Україну.

«Президент Байден згадав про це… під час нашої зустрічі, і я сказав, що відкритий до обговорення. Я повинен обговорити це на Вищій раді оборони, щоб побачити, що ми можемо запропонувати, і що ми можемо отримати натомість, тому що неприйнятно залишити Румунію без протиповітряної оборони», – сказав Йоганніс.

Румунія підписала угоду на отримання ЗРК Patriot вартістю 4 мільярди доларів у 2017 році з доставкою першої партії в 2020 році.

Хоча Румунія має лише одну батарею Patriot в експлуатації, Йоганніс сказав, що обговорення стосувалось іншої батареї, яка майже готова до використання.

Білий дім повідомив, що Байден подякував Румунії за її відданість безпеці на сході НАТО, в тому числі в Чорноморському регіоні, і привітав її оборонні інвестиції, які перевищують цільовий показник НАТО у 2% від ВВП.

Румунія, член НАТО з 2004 року, має 650-кілометровий кордон з Україною, і на її територію неодноразово потрапляли уламки російських безпілотників, оскільки Росія атакує українські порти на Дунаї.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *