ОСТАННІ НОВИНИ

Сім’я власника мережі АТБ придбала 5 га землі у Брюховичах і почала будівництво без дозволів

|

На території колишнього профілакторію у передмісті Львова, що займає більше 5 гектарів землі оздоровчого призначення, без жодних дозволів почали масштабне будівництво приватного комплексу. Раніше ця земля належала братові Тараса Козака, але після його втечі з країни, перейшла у власність групи осіб, пов’язаних з одним із власників найбільшої української мережі супермаркетів АТБ, повідомляє NGL.media.

Що цікаво, чиновники Львівської міськради не помічали самовільної забудови. Лише після відповідних запитів NGL.media міська інспекція ДАБК виїхала на місце, оглянула ділянку і скерувала скаргу у ДІАМ. Попри те, що будівництво почали ще на початку травня, досі міськрада видала погодження лише на одну будівлю – і, схоже, має намір продовжувати «узаконювати» самобуди, видаючи подальші містобудівні умови та обмеження.

Як і з багатьма іншими рекреаційними територіями курортного селища Брюховичі, територію старого профілакторію спочатку передали в оренду під облаштування відпочинково-оздоровчого комплексу, а потім дозволили приватизувати.

Достеменно відомо, що як мінімум з 2013 року ця ділянка офіційно належала компанії «Зелений бір» Богдана Козака, брата екс-нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака. Навесні 2021 року, відразу ж після втечі Козака, цю ділянку виставили на продаж за 5 млн доларів, але тоді її так і не змогли продати.

У травні 2022 року оперативники ДБР провели обшуки на об’єктах нерухомості, пов’язаних з Тарасом Козаком, в тому числі і у колишньому профілакторії. Але, судячи з судових ухвал, ні будівлі, ні земля так і не була арештована. ДБР протягом двох тижнів не надало журналістам пояснень з цього приводу.

В результаті землю реалізували шляхом продажу компанії. Вже у серпні 2022 року власником ТОВ «Зелений бір» став мешканець Дніпра Роман Биба. Сума угоди невідома, проте навряд чи вона була суттєво меншою заявлених раніше 5 млн доларів США.

Незабаром компанія спробувала зареєструвати повідомлення про початок виконання підготовчих робіт для забудови житловим комплексом. Але їй це не вдалося, бо наміри не відповідають цільовому призначенню земельної ділянки. Тому компанія хіба отримала повідомлення на підготовчі (не будівельні!) роботи для реконструкції відпочинково-оздоровчого комплексу.

Цієї весни з територією колишнього профілакторію загальною площею майже 5,09 га стались кардинальні зміни. У власності «Зеленого бору» залишилось лише 3,53 га, оскільки решту поділили на п’ять дрібніших ділянок, які перейшли у власність інших людей. Але всі вони пов’язані з одним із найбагатших людей України – співвласником корпорації АТБ Віктором Карачуном… Таким чином уся колишня ділянка родини Козаків перейшла у власність сім’ї співвласника АТБ Віктора Карачуна.

21 травня журналістка NGL.media відвідала цю територію і виявилось, що там повним ходом йдуть не просто підготовчі роботи, а фактичне будівництво кількох будівель. Загалом зводять чотири споруди: дві великі на етапі першого поверху, ще дві менші – уже на етапі другого поверху. Тим часом на сайті ДІАМ відсутні будь-які документи, які б дозволяли це будівництво.

Так само NGL.media не виявили відповідних містобудівних умов та обмежень (МУО) у документах Брюховицької селищної ради. Не видавала їх і Львівська міськрада (Брюховичі стали частиною Львівської ОТГ у 2020 році).

Так було до середини травня цього року. Лише 20 травня на сайті Львівської міськради опублікували наказ про затвердження МУО на будівництво на одній із ділянок для «відпочинково-оздоровчого комплексу з приміщеннями для тимчасового проживання та приміщеннями водно-оздоровчого призначення».

Як раніше повідомляв Львівський портал, у Брюховичах на вул. Лікарській, 8-А збудують масштабний відпочинково-оздоровчий комплекс із термальними водами, соляними кімнатами та спортивною інфраструктурою.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова  підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *