ОСТАННІ НОВИНИ

Міносвіти змінило правила вступу до вишів у 2024 році

Олег Дерев'янко

|

Міністерство освіти і науки України оновило Порядок прийому на навчання для здобуття ступенів бакалавра, магістра, доктора філософії / доктора мистецтва у 2024 році. Про це Львівському порталу повідомили у Міністерстві освіти та науки України.

За даними відомства, зміни повʼязані із наявною воєнно-політичною ситуацією в країні. Також враховують основні аспекти щодо іспитів, які необхідні для підтвердження високого рівня знань, компетентностей та навичок вступників.

Так, для закладів освіти, розташованих у Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській та Чернігівській областях, регіональний коефіцієнт збільшено до 1,07.

У Дніпропетровській та Полтавській областях, а також у Бучанському районі Київської області коефіцієнт становитиме 1,04. Для решти регіонів коефіцієнт буде 1,00.

Для здобуття ступеня магістра на основі вже здобутого ступеня магістра (для другої вищої освіти) вступ може відбуватися без Єдиного вступного іспиту (ЄВІ) та Єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ), а лише за іспитами безпосередньо в закладі освіти. Це стосується освітніх програм всіх спеціальностей крім 081 «Право» і 293 «Міжнародне право».

Також для здобуття ступеня доктора філософії / доктора мистецтва потрібно скласти ЄВІ у 2024 році з оцінкою за кожний з його компонентів не менше ніж 150 балів. Альтернативним допуском може бути ЄВІ у 2023 році з оцінкою за тест з іноземної мови не менше ніж 130 балів. Сертифікати, які посвідчують знання іноземної мови, не надають доступу до вступу в аспірантуру у 2024 році.

Крім цього, студенти, які здобули ступінь бакалавра у 2024 році, можуть скористатися спеціальними умовами для вступу на магістратуру. Ці умови надають студентам, які:

  • зареєстровані та проживають на тимчасово окупованій території;
  • проживають в населених пунктах, де станом на 1 липня 2024 року відбувалися активні бойові дії;
  • проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з таких територій після 1 січня 2024 року.

Вони можуть отримати рекомендацію для зарахування, якщо вступають до того ж закладу вищої освіти, де здобули ступінь бакалавра, за спеціальностями, визначеними у відповідному переліку.

Якщо ж у закладі вищої освіти немає магістерської програми за спеціальністю, студенти можуть вступати до будь-якого переміщеного вишу або університету у Запорізькій, Київській, Миколаївській, Сумській, Харківській та Чернігівській областях.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *