ОСТАННІ НОВИНИ

До лікарні з ботулізмом потрапило подружжя з Дрогобиччини

Наталя Дуляба

|

Подружжю із Дрогобицького району після споживання домашньої м’ясної консерви потрапило до лікарні з підозрою на ботулізм. Про це Львівському порталу повідомили в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Пацієнтами є 33-річний чоловік та його 34-річна дружина. Відомо, що 27 травня вони скуштували консерву з яловичини власного приготування. Вже наступного дня у жінки почало боліти горло, але вона подумала, що застудилась.

Аж на сьому добу хворі звернулися по медичну допомогу: спершу – до місцевої амбулаторії, згодом – до однієї з районних лікарень Дрогобиччини. Скаржилися на порушення зору, сухість у роті, розлади ковтання та інші прояви харчової токсикоінфекції. Попередньо медики діагностували хворим ботулізм.

Стан подружжя лікарні оцінюють як середньої важкості. Їм надають спеціалізовану медичну допомогу.

Зазначимо, що це вже третій випадок ботулізму, зафіксований на Львівщині з початку 2024 року. В обох із них люди вживали домашню консерву з яловичини. Таким чином цю недугу діагностували п’ятьом мешканцям області.

Нагадаємо, ботулізм – це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків. Водночас у більшості випадків цієї хвороби можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби, рідше  овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.

Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими – ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте фіксують і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється при недотриманні відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети,
  • сильно виражена сухість у роті,
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає)
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість,
  • запаморочення,
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишечника (здуття живота, закреп),
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *