ОСТАННІ НОВИНИ

19-річного львів’янина судять за шахрайство з «виплатами від ООН»

Наталя Дуляба

|

На лаві підсудних опинився 19-річний львів’янин, який ошукував людей, обіцяючи їм матеріальну допомогу від держави та від ООН. Про це Львівському порталу повідомили у Львівській обласній прокуратурі.

За даними слідства, хлопець організував шахрайську схему заволодіння коштами громадян за допомогою так званих фішингових сайтів.

Для цього він розсилав повідомлення через чат-бот Telegram з інформацією про можливість отримання допомоги від держави. Зокрема, це стосувалось внутрішньо переміщених осіб, одиноких матерів або ж допомоги громадянам від ООН.

У повідомленнях фігурант долучав посилання на фейкові сайти під виглядом банківських установ. Там потерпілі вводили свої особисті дані для доступу до онлайн-банкінгу. Таким чином шахрай отримував коди доступу до рахунків потерпілих та міг проводити операції з їхніми коштами.

«Окрім цього, після отримання даних потерпілих, фігурант розповсюджував їхні дані третім особам за допомогою цього ж месенджера», – йдеться у повідомленні.

Молодику інкримінують закінчений замах на шахрайство, шахрайство, несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж, а також створення з метою протиправного використання шкідливого програмного забезпечення та розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в автоматизованій системі (ч. 2 ст. 15; ч. 4 ст. 190; ч. 4 ст. 190; ч. 5 ст. 361; ч. 1 ст. 361-1; ч. 1 ст. 361-2 Кримінального кодексу України).

За скоєне львів’янину загрожує до 15 років за ґратами.

Розслідування вже завершили, обвинувальний акт уже скерували на розгляд суду.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *