ОСТАННІ НОВИНИ

Україна підтвердила, що отримала обмежений дозвіл на удари по РФ зброєю США

Ольга Денисяка

|

Україна підтвердила, що Сполучені Штати дозволили обмежене застосування своєї зброї для ударів по російській території. Як пише Європейська правда, про це заявив речник президента Володимира Зеленського Сергій Никифоров.

Він підтвердив повідомлення в ЗМІ, які з’явилися напередодні, про те, що адміністрація президента США Джо Байдена непублічно схвалила удари України по території РФ з використанням американської зброї, але тільки неподалік Харківської області.

«Це значно посилить нашу здатність протидіяти російським спробам наступати через кордон», – зазначив речник президента України.

Никифоров вказав: «Ми почали отримувати позитивні сигнали по дипломатичних каналах про обмежене використання озброєнь від США у прикордонному з Харковом регіоні».

Своєю чергою в інтерв’ю Guardian Зеленський дав зрозуміти, що Україні потрібна можливість використовувати «потужну» зброю великої дальності, яка може вражати цілі в глибині російської території – червону лінію, яку Білий дім відмовився зняти.

Без цього зеленого світла, за його словами, інші союзники, такі як Велика Британія, також можуть не дозволити Україні використовувати свою далекобійну зброю.

«Повірте нам, ми повинні відповісти. Вони не розуміють нічого, крім сили. Ми не перша й не остання ціль», – сказав він.

Напередодні видання Politico, посилаючись на власні джерела повідомило, що президент США Джо Байден таємно надав дозвіл Україні завдавати ударів по росії зброєю, яку передав Вашингтон.

Також Politico з посиланням на джерела писало, що група українських народних депутатів прибула до Вашингтона, аби переконати адміністрацію президента США Джо Байдена зняти заборону на удари по території росії зброєю американського походження.

За даними видання, парламентарі є частиною більшої групи українських представників, які мають зустрітися з дюжиною офісів Конгресу, щоб спробувати залучити їх до спроби змусити Білий дім змінити курс.

Двоє неназваних посадовців США в коментарі Politico підтвердили, що політика адміністрації Байдена не змінилася: «Допомога призначена для оборони, а не для наступальних операцій на російській території».

Згодом держсекретар США Ентоні Блінкен наголосив, що Україна сама вирішує, як протидіяти російській агресії, хоча Сполучені Штати не заохочують удари за межами країни.

Україна вже має дозвіл бити по росії наданою їй зброєю від Литви, Фінляндії, Чехії, Канади та Великої Британії.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *