ОСТАННІ НОВИНИ

На Закарпатті ТЦК затримав 23-річного водія, який віз критично важливі ліки

Ольга Денисяка

|

Співробітники Мукачівського ТЦК та СП на Закарпатті зупинили фуру з ліками й почали перевіряти 23-річного водія. Таким чином вони затримали постачання критично важливих препаратів для людей з ВІЛ та онкологією. Про це повідомив правозахисник Дмитро Шерембей.

Як заявив Дмитро Шерембей, співробітники Мукачівського ТЦК зупинили фуру з ліками і почали перевірку 23-річного водія.

«Він повідомив, що везе ліки і важливу деталь — при транспортуванні має бути збережено холодовий ланцюг для того щоб препарати не зіпсувались. Якби це сталось — сотні людей могли б постраждати, що мало б непоправні наслідки.  Тобто, заради незаконної мобілізації 23 річного водія, була зірвана поставка життєво важливих ліків для людей з ВІЛ», – йдеться в повідомленні.

Правозахисник зазначив, що таким чином неправомірні дії співробітників Мукачівського РТЦК та СП призвели до зриву поставки препаратів до Тернополя та Івано-Франківська: 29 травня вантаж ліків не доїхав до місця призначення.

«Персонал ТЦК проігнорував не тільки вік чоловіка, який згідно законів не є призовним, але і той факт, що при зупинці роботи рефрижератора, або при повному використанні палива, ліки можуть зіпсуватись  За 4 години, під конвоєм, водія змусили пройти ВЛК і вручили повістку з вимогою явитись з речами в Мукачівський військомат на наступний день.  Я повторюю: хлопцеві 23 РОКИ, він в принципі не підлягає мобілізації! Віз АРВ-терапію в умовах спеціального температурного режиму, для пацієнтів, які потребують пожиттєвого щоденного лікування. В результаті, після проходження примусових і незаконних процесів в ТЦК водій був змушений повернутись в Київ, ліки не потрапили у місце призначення.  Більше того — понад шість годин лікарські засоби знаходились в машині без водія. Якби в машині не було достатньо пального для підтримки температурного режиму, або виник збій, і до прикладу це були б реагенти або ліки, які потребують замороження, — вантаж було б повністю зіпсовано.  Коли ми говоримо про пацієнтів із тяжкими захворюваннями, які залежні від щоденного прийому препаратів, до прикладу онкохворі, або пацієнти замісної підтримувальної терапії, то зрив поставок рівноцінний загрозі життя», – заявив Дмитро Шерембей.

Правозахисник вимагає відреагувати на дії Мукачівського РТЦК та СП, які, на його думку, порушили закон про мобілізацію щодо 23-річного водія гуманітарного вантажу. Також він вважає, що необхідно забезпечити персонал фармацевтичних логістичних кампаній можливістю отримати бронювання від мобілізації.

«Ми вже маємо дефіцит водіїв, а якщо такі історії, які не є поодинокими, будуть продовжуватись, то система медичних поставок буде геть паралізована. Від цих поставок залежать життя всіх — військових, цивільних і самих співробітників ТЦК. Ми підготували лист до Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка про необхідність спільно із Командуванням Сухопутних військ ЗСУ терміново розробити алгоритм, який забезпечить безперешкодну роботу водіїв медичних і гуманітарних вантажів.  Необхідно забезпечити персонал фармацевтичних логістичних кампаній можливістю отримати бронювання від мобілізації», – додав Дмитро Шерембей.

У Закарпатському обласному ТЦК та СП вже відреагувавли на інцидент та підтвердили, що дійсно доправили 23-річного водія до центру комплектування, оскільки він не мав військово-облікових документів.

Щодо інциденту з 23-річним водієм вантажівки. Повідомляємо, що 29.05.2024 року на блокпосту в районі н.п. Нижні Ворота була зупинена вантажівка, за кермом якої був громадянин, який не мав при собі військово-облікових документів. Нагадуємо, що згідно чинного законодавства чоловіки від 18 до 60 років повинні при собі мати військово-облікові документи. Спільною групою оповіщення, яка складається з представників національної поліції та територіальних центру комплектування та соціальної підтримки, громадянин був доставлений до Мукачівського РТЦК та СП для уточнення військово-облікових даних. Перевіривши факти, йому була виписана повістка за місцем проживання.  Не вперше ми вимушені нагадати логістичним компаніям та автоперевізникам відповідальніше ставитися до військового обліку своїх працівників», – повідомили у ТЦК та СП.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *