ОСТАННІ НОВИНИ

Латвія інвестує в коаліцію дронів для України 20 млн євро

Олег Дерев'янко

|

Цього року Латвія інвестує в коаліцію безпілотників для України 20 мільйонів євро. І таку саму суму країна вкладе в розвиток власного потенціалу для оснащення безпілотниками своїх військ. Про це повідомив міністр оборони Латвії Андріс Спрудс, пише hromadske.

«Бачачи важливість безпілотників у війні та керуючись досвідом України, ми можемо оголосити про запуск дронової ініціативи цього року. Ми можемо метафорично говорити про створення армії безпілотників», – сказав Спрудс.

Це означає, що Латвія не лише постачатиме Україні безпілотники, а й ще активніше впроваджуватиме ці технології у власних збройних силах.

20 млн євро, виділені для України, передбачають як створення інфраструктури, так і закупівлю безпілотників, зокрема у латвійських компаній, на суму не менш ніж 10 млн євро.

Спрудс зазначив, що наразі випробування безпілотників пройшли 7 компаній, з якими ведуться переговори про закупівлю дронів уже в червні.

«Наші амбіції – до 1000 безпілотників, які також можуть бути направлені на підтримку України», – додав міністр.

З 29 по 30 травня в Латвійському військовому музеї відбудеться хакатон ідей «Дрони для України». Компанії, інженери, ентузіасти технологій і студенти представлять нові ідеї щодо розробки регульованих боєприпасів, альтернативних систем навігації, нестандартного зв’язку та систем боротьби з дронами. Заявки подали майже 20 команд.

«Ми зміцнюємо загальну екосистему [безпілотників] і водночас нашу власну галузь, яка може інноваційно створювати, розвивати та постачати ці технології як для наших збройних сил, так і для підтримки України», – підсумував Спрудс.

Нагадаємо, коаліцію дронів та РЕБ створили Україна та Латвія. Рішення про це ухвалили під час візиту Міністра оборони Латвії Андріса Спрудса до Києва. Згодом до неї долучилися Швеція, Велика Британія, Нідерланди та Канада.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *