ОСТАННІ НОВИНИ

Росіяни тримають у полоні 403 українок

Наталя Дуляба

|

У російському полоні перебувають 403 українки. Серед них є не лише військовослужбовиці, а й цивільні. Про це Львівському порталу повідомили у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.

«Чимало з цих жінок – цивільні, яких незаконно утримують у РФ. Також є ті, доля яких невідома з 2014 року, зниклі безвісти. На численні звернення із вимогою повернути поневолених жінок російська сторона відповідає мовчанкою та ігнорує всі звернення», – йдеться у повідомленні.

Умови утримання українських жінок у полоні в РФ не відповідають Третій Женевській конвенції про поводження з військовополоненими. Звільнені з неволі українки розповідають, зокрема про приниження, негуманні умови утримання, недостатнє харчування, неможливість отримати кваліфіковану медичну допомогу та зв’язатися з рідними.

Також росіяни продовжують забороняти представникам Міжнародного комітету Червоного Хреста доступ до місць утримання полонених та цивільних, яких у РФ та на тимчасово окупованих територіях України налічують більше 100.

У штабі наголошують, що Україна неодноразово пропонувала Росії звільнити жінок в першу чергу, натомість представники країни-агресорки займаються маніпуляціями, зокрема оприлюдненням різноманітних списків. За цим усім криється небажання продовжувати обміни.

«Жінки, так само як і важкопоранені, важкохворі згідно з міжнародним гуманітарним правом мають бути звільнені з полону або репатрійовані до нейтральних країн у першу чергу. Натомість офіційні представники Росії роблять вигляд, що не читали підписаних їхньою країною міжнародних угод і не збираються їх виконувати», – відзначають у Координаційному штабі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *