ОСТАННІ НОВИНИ

Dragon Capital заявила про тиск БЕБ на бізнес у Львові. У БЕБ відповіли

Олег Дерев'янко

|

Dragon Capital, одна з найбільших груп компаній в Україні, повідомила про продовження тиску правоохоронних органів на свій бізнес, попри численні заяви керівництва держави та Генеральної прокуратури про необхідність припинення таких практик. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Dragon Capital.

За даними відомства, упродовж останніх кількох місяців Бюро економічної безпеки України (БЕБ) проявляє підвищену увагу до діяльності торгово-розважального центру Victoria Gardens у Львові. Цей ТРЦ є одним з ключових активів Dragon Capital, який був придбаний у турецьких бізнесменів у березні 2018 року.

«Спочатку детективи ТУ БЕБ у м. Києві у кримінальному провадженні, що відкрито у 2017 році, тобто до придбання нами активу, висунули звинувачення в ухиленні від сплати податку при операції з продажу ТРЦ VG з ТОВ “Фенікс-Капітал” на ТОВ “Європоліс Проперті Холдінг” (поточний власник ТРЦ VG)», – йдеться у повідомленні.

Компанія надала необхідні пояснення та документи. Також були допитані працівників, у тому числі у Львові, з залученням детективів БЕБ у Львівській області.

Однак у травні 2024 року ТОВ «Європоліс Проперті Холдінг» отримало вимогу вже від детективів БЕБ у Львівській області. Ця вимога стосувалася надання пояснень та документів щодо тієї ж самої операції, що й розслідувалася у межах іншої кримінальної справи, розпочатої у 2017 році.

«Після того, як ТОВ “Європоліс Проперті Холдінг” надало свої пояснення та нагадало про те, що дані обставини вже були предметом розслідування іншого територіального управління БЕБ, ми отримали від львівських детективів чергову вимогу з попередженням про можливе проведення виїмок та обшуків», – зазначили в відомстві.

Dragon Capital вважає, що дублювання роботи детективів БЕБ та втягування компанії в «історичні» кримінальні провадження є формою тиску на бізнес. Компанія закликає до припинення таких практик та забезпечення сприятливих умов для ведення бізнесу в Україні.

Як у БЕБ відреагували на заяву Dragon Capital?

Бюро економічної безпеки України заперечує звинувачення компанії Dragon Capital у тиску на бізнес. Також наголосили, що розслідування відбувалось за фактом ухилення від сплати податків.

Задля перевірки наявної інформації детективи провели ряд слідчих дій. Після цього 29 лютого 2024 року кримінальне провадження у м. Києві було закрито.

Що стосується кримінального провадження БЕБ у Львівській області – зазначене кримінальне провадження у травні цього року, було скеровано прокуратурою до БЕБ від Нацполіції України. Наразі готуються матеріали про закриття цього кримінального провадження.

«Звертаємо увагу, що розцінювання факту відкриття кримінального провадження як тиску на бізнес з боку детективів є маніпуляцією. Оскільки, відповідно до чинного законодавства, саме здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні наділяє детектива процесуальними повноваженнями для збору та аналізу інформації, що дозволяє всебічно вивчити обставини», – йдеться у повідомленні.

Довідка

Dragon Capital – одна з найбільших груп компаній в Україні, яка з 2000 року працює у сфері інвестицій та фінансових послуг і надає повний спектр інвестиційно-банківських і брокерських послуг, прямих інвестицій, управління активами. Компанія має більш ніж 20-річний успішний досвід прямих інвестицій у різних секторах української економіки, у тому числі в нерухомість.

Dragon Capital Property Management – керуюча команда, що здійснює управління портфелем житлової та комерційної нерухомості компанії. На сьогодні під її управлінням знаходиться 26 об’єктів комерційної нерухомості, з них 11 об’єктів офісної нерухомості, 6 об’єктів торгової нерухомості та 9 логістичних комплексів, площею 531 тис. Квадратних метрів, що робить компанію одним із найбільших гравців ринку нерухомості в Україні.

Dragon Capital придбала корпоративні права ТОВ «Фенікс-Капітал» у 2018 році. На той час ТОВ володіло ТРЦ VG. На момент покупки загальна сума накопичених збитків ТОВ становила близько півмільярда гривень. Основну частину збитків становили курсові різниці за кредитом від компанії-нерезидента.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова  підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *