ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові успішно прооперували дитину з аномалією шлунково-кишкового тракту

Наталя Дуляба

|

Львівські хірурги прооперували 8-річну дитину із вродженою аномалією, що паралізувала роботу шлунково-кишкового тракту. Через це дівчинка три роки страждала від нудоти та блювання. Про це Львівському порталу повідомили у дитячій лікарні святого Миколая.

Василинка Приступа – зі Львівщини. Проблеми зі шлунком у неї почалися ще в садочку. Дівчинка час від часу скаржилася на біль у животику, її нудило. Коли Василинці було 5 років, ці симптоми почастішали. Малеча щонайменше раз на тиждень блювала та почала відмовлятися від їжі. Мама забила на сполох і повела донечку на обстеження, однак ані аналізи, ані УЗД не вказали на причину такого самопочуття.

Коли Василинка пішла до школи, батьки помітили, що до всього їхня дівчинка ще й відстає від однолітків у фізичному розвитку – упродовж навчання у першому класі вона взагалі не підросла. Водночас болі в животі та блювота лише посилювались. І одного дня Василинка опинилася в лікарня зі зневодненням.

Медики виявили, що у маленької пацієнтки аномально великий шлунок. Він розтягнувся настільки, що опустився аж до тазових кісток. Аби знайти причину цієї аномалії та вилікувати дитину, мама повезла Василинку у Львів.

На цей момент дитина ще більше відстала у розвитку та блювала вже раз на 2-3 дні. У лікарні святого Миколая  їй провели ретельне обстеження і нарешті встановили діагноз: хронічна часткова кишкова непрохідність. Тобто спожита Василинкою їжа дуже погано проходила до кишківника, затримувалась у шлунку і розтягувала його. А зумовлювала таке порушення роботи шлунково-кишкового тракту вроджена анатомічна особливість.

«У Василинки аорта та брижова артерія – це дві такі судини в животі людини – від народження розташовані так, що ніби пінцетом,затискають перехід між дванадцятипалою і тонкою кишкою. Таким чином їжа не могла нормально проходити кишківником, тож усе, що вище непрохідності, розтягувалось. А коли місця в шлунку вже не залишалось, то дитина блювала», – розповів завідувач хірургічного відділення лікарні святого Миколая Денис Коноплицький.

Єдиний спосіб допомогти Василинці – хірургічна корекція аномалії. Її вирішили робити у найменш травматичний для дитини спосіб – лапароскопічно. Через п’ять маленьких проколів хірурги відділили дванадцятипалу кишку від навколишніх тканин, повернули її у більш вертикальне положення та опустили нижче судин, що її стискали. Майже тригодинна операція пройшла успішно.

Нині Василинка впевнено одужує. Вона вже нормально їсть, добре почувається та мріє, що нарешті зможе записатися на секцію з легкої атлетики.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *