ОСТАННІ НОВИНИ

Музей Крушельницької кличе на виставку, присвячену 120-річчю опери «Мадам Баттерфляй»

Наталя Дуляба

|

24 травня у Музично-меморіальному музей Соломії Крушельницької відкриють виставку про історію постановки опери Джакомо Пуччіні «Мадам Баттерфляй» та роль української примадонни у тріумфі цього твору на світових сценах. Про це Львівському порталу повідомили в адміністрації музею.

Відкриття виставки «Ще раз Баттерфляй» – о 16:00 (вул. С. Крушельницької, 23). Для гостей підготували кураторську екскурсію наукового співробітника музею Івана Дудича та концерт за участі солістки Львівської національної опери Любов Качали та концертмейстерки Мар’яни Самотос. Вхід вільний.

Вже понад 120 років оперу Пуччіні «Мадам Баттерфляй» виконують на найкращих сценах кількох континентів: історія трагічного кохання молодої японки до американського офіцера й сьогодні підкорює мільйони сердець шанувальників музичного мистецтва. Втім всесвітньому тріумфу цієї опери передував провал – у міланському театрі Ла Скала прем’єру «Мадам Баттерфляй» освистали і нова опера Джакомо Пуччіні зазнала цілковитого фіаско.

«Врятувати не тільки кар’єру композитора, але і його викоханий твір, вдалося українській оперній співачці Соломії Крушельницькій. Вона виконала нову редакцію опери на сцені театру Брешії в Італії 28 травня 1904 року, і це сенсаційне виконання 120 років тому назавжди вписало ім’я Крушельницької в історію оперного мистецтва», – кажуть у музеї.

Під час виставки можна буде переглянути факсиміле з архівів світу, що дадуть змогу зануритися в географію постановок опери та «зіркового» складу; світлини із Соломією Крушельницькою в ролі Чо-Чо Сан; її костюм-реконструкція авторства Юлії Піґель (Рута Вітер); театральні ескізи костюмів та сценографії, яка збереглася на унікальних поштових листівках архіву Ricordi (Мілан, Італія); оригінальні японські гравюри Утаґави Кунісади, Кунічіки Тойохари та Тіканобу Тойохари із зображенням Японії кінця ХІХ – початку ХХ ст.

В експозиції представлені також полотна сучасних авторів Олени Звір, Лесі Рось, Сергія Гая, Наталки Заставної, Анни Атоян, Ніни Резніченко, Наталії Бартків, Ксенії Лозинської, Лесі Квик, Ігоря Щурова, Марії Хом’як, Івана Дудича. Ці митці черпали натхнення саме з опери Дж. Пуччіні «Мадам Баттерфляй», а їхні роботи вносять особливий акцентів історію становлення успіху опери та виняткову роль у ній Соломії Крушельницької.

Куратори виставки – Іван Дудич, науковий співробітник музею та Ірина Криворучка, головна зберігачка фондів.

Лекції та перегляд фільму-опери, присвячені ювілею «Мадам Баттерфляй», відбудуться у музеї Крушельницької 6, 9, 16 та 23 червня.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото – з експозиції музею Крушельницької

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *