ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові нагородять нових Праведників народів світу

Андрій Котенський

|

Посольство Держави Ізраїль в Україні цього тижня вшанує чотири родини – з Львівської, Волинської, Тернопільської та Івано-Франківської областей, визнаних Праведниками народів світу за те, що вони хоробро рятували життя євреїв під час Голокосту. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

Звання Праведників народів світу буде присвоєне: Романиці Михайлу, мешканцю Івано-Франківської області; Пахольчукам Іоні та Ірині, мешканцям Волинської області; Банько (Кулембі) Юлії з Тернопільської області; Комарницьким Михайлу і Анні та їхній доньці Галині з Львівської області.

Звання Праведника народів світу – найвища нагорода Держави Ізраїль, що надається не євреям, які з ризиком для власного життя допомагали євреям пережити Голокост. Це звання висловлює вдячність Держави Ізраїль та єврейського народу тим, хто допомагав євреям у найчорніші дні їхньої історії.

Цікаво, що Україна займає четверте місце за кількістю праведників після Польщі, Нідерландів та Франції.

Андрей Шептицький – найбільш поважний діяч греко-католицької церкви. Був відомим реформатором церкви, та це далеко не єдина його заслуга перед українським народом. Він розвивав кожну сферу суспільного життя українців, причіплював Україні європейські цінності. Походив з однієї з найбільш знаних у Львові родин – графів Шептицьких. Разом з Папою Римським реформував УГКЦ, турбувався про освіту свого народу та був щедрим меценатом, не боявся політичних репресій та пророкував Україні успішне майбутнє.

Як відомо, Митрополита Андрея Шептицького не раз висували на звання «Праведника народів світу» – за його заслуги перед єврейським народом у часи нацистської окупації. Він був чи не єдиним українцем, що не боявся відкрито засуджувати Голокост і особисто врятував 150 євреїв, переважно дітей, від знищення німцями. У своїх посланнях Митрополит виступав проти переслідування і знищення євреїв, відкрито писав про це і нацистському керівництву.

За ініціативи владики євреям видавали фальшиві документи, аби ті могли втекти за кордон. За порятунок та підтримку євреїв під час Голокосту Митрополита посмертно удостоїли нагородою Яна Карського. Однак звання «Праведника народів світу» у митрополита немає досі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова  підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *