ОСТАННІ НОВИНИ

У Мін'юсті назвали, скільки засуджених готові мобілізуватися до ЗСУ

Ольга Денисяка

|

Заступниця міністра юстиції Олена Висоцька заявила, що понад 4 тисячі українських засуджених погодились з пропозицією звільнити їх від покарання в обмін на мобілізацію, повідомляє Главком.

За ї словами, у квітні міністерство проводило опитування серед ув’язнених. Їм поставили питання: чи потрібно ухвалювати закон про умовно-дострокове звільнення засуджених шляхом укладання контракту на військову службу. 4,5 тис. засуджених відповіли: «Так». При цьому варто розуміти: адміністрації установ відбування покарань не опитували в’язнів за статтями Кримінального кодексу, частина з яких нині не підпадає під мобілізацію. Також до уваги не брався їхній стан здоров’я. І, повторюся, найголовніший критерій – мотивація.

Раніше нардеп Олександр Бакумов зазначив, що в Україні число в’язнів, які потенційно підпадають під мобілізацію, становить 20 тисяч осіб. Висоцька своєю чергою відповіла, що коли Міністерство юстиції готувало вказану статистику для народних депутатів, одразу відкинули близько 4 тис. засуджених, у яких діагностовано суспільно небезпечні хвороби на кшталт ВІЛ, гепатит, туберкульоз. Проте, за її словами, «на заваді може стати не стільки «букет» хвороб, скільки відсутність бажання засудженого йти воювати».

«Ми не можемо гарантувати суспільству, що 5 або 10 тис. засуджених приєднаються до лав ЗСУ. Однак якщо бодай частина з них таки піде служити, це вважатиметься підтримкою для армії», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 8 травня Верховна Рада у другому читанні проголосувала за законопроєкт, який передбачає дозвіл певним категоріям увʼязнених служити в Збройних силах України.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *