ОСТАННІ НОВИНИ

Компанія «Онур» збудує на електропідстанціях Львівщини захист від «Шахедів»

Ольга Денисяка

|

Державне агентство відновлення оприлюднило інформацію про будівництво захисних споруд ІІ-го рівня на найважливіших електричних підстанціях об’єднаної енергетичної системи України. На двох таких об’єктах у Львівській області захист будує компанія «Онур Конструкціон Інтернешнл», повідомляє Zaxid.net.

Договори між Службою відновлення у Львівській області та «Онуром» підписувалися напряму, щоб уникнути розголошення стратегічної інформації – розташування об’єктів, конструктивних рішень тощо. Водночас в Агентстві запевняють, що всі проекти пройшли експертизу, погоджені Генеральним штабом, ДСНС та НЕК «Укренерго». А суми контрактів прописані на основі моніторингу ринкових цін на матеріали в регіоні.

Сайт «Наші гроші» проаналізував оприлюднені Держагентством відновлення ціни на основні матеріали для будівництва захисту на енергооб’єктах – арматуру, бетон, металоконструкції – і дійшов висновку, що ціни справді відповідають ринковим.

У системі Prozorro є чотири згадки про укладання договорів між Службою відновлення у Львівській області та «Онур Конструкціон Інтернешнл», інформація за якими закрита. Так, у травні 2023 року укладено два договори за кодом «Інженерні та будівельні роботи» на суму 7,66 млрд грн. Ще два такі договори загалом на 1,003 млрд грн укладені в липні 2023. Роботи за всіма мають бути завершені до кінця 2024 року. Імовірно, це саме ті закупівлі, що стосуються будівництва захисних споруд. Вони фінансуються із державного бюджету.

В агентстві відновлення кажуть, що такі споруди ІІ-го рівня захисту в Харкові, Дніпрі, Миколаєві та Одесі проявили себе надійно і врятували дороге обладнання на десяти підстанціях, а міста – від відключення електроенергії. Тож будувати їх на важливих об’єктах – доцільно.

Другий рівень захисту говорить про те, що ці споруди здатні захистити об’єкти від прямого влучання шахедів.

«Перший рівень – це простий захист від вибухової хвилі, від уламків. Це переважно наповнені піском або біг-беги, або габіони, або якісь інші конструкції, що захищають саме від непрямого влучання чи то ракети, чи то шахеда. Другий рівень – це захист від прямого влучання шахедів. Третій рівень – найбільш складний із найбільш масштабними конструкціями – це комплексний захист від шахедів і ракет», – пояснював голова «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Довідково. ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» – дочірнє підприємство турецької будівельно-транспортної компанії «Онур Тааххют», що здійснює будівництво і ремонт доріг та мостів в Україні. Власниками фірми є Онур та Іхсан Ченінджевізи з Туреччини і Олег Фаріон зі Львова. Підприємство володіє асфальтовим заводом у мікрорайоні Рясне-2 у Львові.

Як повідомляв Львівський портал, на енергетичних об’єктах у Львівській та Волинській областях готують спеціальний захист від російських атак.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *