ОСТАННІ НОВИНИ

Геть руки від Академії сухопутних військ. Садовий та депутати звернулися до керівництва держави

Андрій Котенський

|

Депутати Львівської міської ради звернулися до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, міністра оборони Рустема Умєрова, секретаря РНБО Олександра Литвиненка та голови СБУ Василя Малюка із закликом «зупинити дискредитацію Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного у Львові деякими членами тимчасової слідчої комісії ВРУ». Відповідну заяву-звернення від імені депутатів під час пленарного засідання сесії ЛМР зачитав депутат Роман Грицевич.

Депутати стурбовані провокаційною інформаційною кампанією довкола Академії сухопутних військ, яка дискредитує заклад та породжує російське ІПСО в Україні.

«Депутати Львівської міської ради 8-го скликання стурбовані інформаційною кампанією довкола Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Це провідний заклад для підготовки високоякісних фахівців у галузі оборони нашої держави, що випустив десятки тисяч офіцерів. Зараз ми з подивом спостерігаємо масові інформаційні хвилі, що дискредитують один із найбільших закладів із підготовки курсантів в Україні. Це може бути використано російським ворогом в його інформаційно-психологічних диверсіях проти обороноздатності України», – заявив Роман Грицевич.

Він також нагадав, що чимало випускників НАСВ загинуло в боях за Незалежність України. Водночас, багато випускників-офіцерів сьогодні керують підрозділами, які відбивають атаки російського ворога. Проте, це не зупиняє активність деяких членів ТСК ВРУ, які своїми заявами створюють маніпуляції в інформаційному просторі та непорозуміння поміж українцями

«Із відкритих джерел нам стало відомо, про упереджену активність деяких членів тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України, що займається вивченням можливих зловживань у лавах ЗСУ. Ми не піддаємо сумнівам фаховості ТСК, однак зроблені публічні висновки деяких її членів ставить під сумніви роботу самої ТСК та дають ворогу змогу маніпулювати інформаційним простором, створюючи деструктив і непорозуміння поміж українцями. Жонглюючи фактами у межах вивчення конфлікту, що виник у одному із підрозділів академії між курсантом та його командиром, деякі народні депутати фактично ставлять під сумнів якість роботи всього колективу військової академії та її керівництва. Висловлюються навіть щодо рівня організації фізичної підготовки майбутніх офіцерів», – йдеться у зверненні депутатів.

Також львівські депутати стурбовані, що проект постанови про проміжний звіт ТСК, що зареєстрований на сайті верховної ради від 21 березня 2024 року, може підірвати обороноздатність нашої держави. Їхнє занепокоєння викликає перспектива отримання доступу до важливої інформації щодо обороноздатності нашої держави. Зокрема, мова про розголошення конфіденційної інформації щодо кількісті військовослужбовців ЗСУ та осіб залучених до виконання до бойових завдань в районі бойових дій, штатні розписи військових частин, посадові обов’язки кожної штатної одиниці військової частини, повний перелік військових полігонів, тощо…

«Звертаємось із закликом проаналізувати законність ініціатив окремих членів ТСК і дати об’єктивну оцінку наслідкам їхньої діяльності. У складні часи російської воєнної агресії ми повинні бути єдиними і підтримувати, а не послаблювати наших захисників. Звертаємо увагу на виняткову роль Національної академії сухопутних військ у обороноздатності нашої держави і просимо стати на захист її доброго імені», – йдеться у зверненні львівських депутатів.

Мер Львова Андрій Садовий також заявив, що у Львові не допустять чергової спроби знищення Академії сухопутних військ, шо є флагманом підготовки військових офіцерів в Україні.

«Ми всі солідарні з нашим рішенням стосовно підтримки Академії сухопутних військ. За час нашої роботи ми пам’ятаємо різні перипетії, за різних керівників держави. Ми також пам’ятаємо, як її хотіли переформатовати і знищити. Але громада Львова і громада всієї України завше стояла, і буде стояти на захисті нашої Національної академії сухопутних військ, що на сьогодні є флагманом підготовки кадрів. Це наше святе, тому, геть руки від Академії. Ми не дамо її зруйнувати», – наголосив мер Львова Андрій Садовий.

Передісторія

Колектив Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного звернувся із відкритим листом до керівництва держави та військового керівництва країни щоб втрутитись і зупинити принизливу та необґрунтовану кампанію дискредитації закладу від народних депутатів України Анни Скороход та Юлії Яцик.

Нардепи Анна Скороход та Юлія Яцик є головою та заступницею Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушення законодавства у Міністерстві оборони України, Збройних Силах України, військових формуваннях, правоохоронних органах спеціального призначення, посади в яких комплектуються військовослужбовцями.

Посадовиці нещодавно ревізували НАСВ у Львові, з приводу заяв військовослужбовця Олександра Поповича, який переконує, що його відрахували з академії через його скарги на порушення прав курсантів, а також умови їхнього звільнення та цькування.

Тим часом у військовій академії наголосили, що відрахування курсанта Олександра Поповича відбулося через його недисциплінованість.

Після того коли військова служба правопорядку (ВСП) не знайшла фактів чи підтвердження заявам курсанта про нестатутні відносин в НАСВ, чиновниці запустили у інформаційному просторі справжню ІПСО, що колектив Академії сухопутних військ отримує надприбутки на фоні війни.

У академії переконані, що обидві народні депутатки навмисне оприлюднюють власні упереджені оціночні судження, необґрунтовані власні висновки, видаючи їх за проблематику Національної академії та результат роботи ТСК.

Під час виїзного засідання ТСК , що відбулося 10 травня, стало відомо, що керівник курсу – майор Антонів, у якого із курсантом Поповичем виник конфлікт, був переведений на нижчу посаду, що не передбачає контакту чи взаємодії із курсантами.

Водночас, військова служба правопорядку подала відповідні відомості до Державного бюро розслідувань стосовно обох фігурантів скандалу  майора Антоніва (розслідують чи було перевищення ним владних повноважень), і старшого солдата – контрактника Поповича (розслідують систематичну недисциплінованість та порушення статуту).

На сьогодні тривають відповідні слідчі дії, за результатами яких вирішення конфлікту відбуватиметься у правовій площині – через суд.

Цікаво, що повномасштабного вторгнення рашистів в Україну нардепка Анна Скороход демонстративно підтримувала георгіївську стрічку, яка є маркером терористичних «ДНР» та «ДНР», а також виступала проти декомунізації, називаючи її «маразмом», а людей, які здійснюють ці процеси – «хворими».

Водночас нардепка Юлія Яцик, публічно ставить під сумнів вкрай необхідні заходи зі зміцнення обороноздатності держави, не голосує сама і закликає інших не підтримувати законодавчі зміни щодо мобілізації.

До цього у 2017 році львів’яни також вступили у «бій» за Національну Академію Сухопутних військ. Громада і влада міста виступила проти рішення Міноборони реформувати НАСВ у Львові. На захист закладу також стали нардепи, які були готові вимагати відставки керівництва Міноборони за спробу знищення Академії. Після цього тодішній міністр оборони Степан Полторак пообіцяв «не чіпати» Академії сухопутних військ у Львові.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *