ОСТАННІ НОВИНИ

Львів’яни вступили у «бій» за Національну Академію Сухопутних військ

Андрій КОТЕНСЬКИЙ, Львівський портал

|

Міністерство оборони України планує сформувати у Харкові інститут танкових військ, у Кам’янці-Подільському сформувати факультет військової підготовки фахівців інженерного профілю, а у Львові на базі Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного мають сформувати новий інститут морально-психологічного забезпечення. Усі інші факультети АСВ будуть реформовані у інші інститути. Таку інформацію підтвердив під час сьогоднішньої години запитань до Уряду заступник Міністра оборони України Іван Руснак.

Тим не менш представник Міністерства оборони України запевняє, щоб всі, хто планує вступати до військових вишів, не хвилюватися із цього приводу, бо підготовка буде збережена та розширена.

«У Національної академії сухопутних військ є можливість подальшого розширення потужностей і напрямків підготовки військових. Тож хвилюватися немає причин», – запевнив Іван Руснак.

Депутат Львівської обласної ради Руслан Кошулинський у коментарі Львівському порталу розкритикував спробу Міністерства оборони України перенести частину факультетів АСВ зі Львова у інші регіони України, зокрема переведення до Харкова на навчання офіцерів-танкістів, про що вже фактично було обумовлено на травневій колегії Міністерства оборони України.

«Якщо із НАСВ імені Петра Сагайдачного заберуть офіцерів-танкістів – це негативно вплине на навчальний і підготовчий процес військового вишу. Також слід зважити на той факт, що це єдина академія сухопутних військ в Україні, яка у повному обсязі забезпечує наші сухопутні війська. Окрім того база у Харкові поступається Львову у інфраструктурі, зокрема: полігоном, навчальною базою, системою міжнародних навчань та тренувань.

Сьогодні у Львівській академії сухопутних військ налагоджений увесь навчальний цикл, тож перекидати частину фахівців сухопутних військ у інший заклад недоцільно, бо втрачається сам сенс цієї Академії сухопутних військ», – повідомив він.

Окрім того Р. Кошулинський зауважив, що в Україні немає кращого полігону чи кращого навчального центру за НАСВ імені Сагайдачного, який розташований на безпечній відстані від держави-окупанта – РФ.

«З огляду на політичну та військову ситуацію в Україні переводити навчання військових у регіони, які наближені до лінії бойових дій, є неправильним… За часів Януковича вихолощували національний складник, який діяв в Львівській академії СВ. Це було головним завданням тодішньої влади, а не якісна система навчання українських військових. (У 2013 році зі Львова до Одеси перевели десантників, розвідників ще й ракетно-артилерійські озброєння – ред.)…

Сьогодні стратегічно важливо, аби військові навчальні процеси були висунуті подалі від потенційних загроз, а як відомо Харків та Одеса перебувають дуже близько до лінії війни», – переконаний Руслан Кошулинський.

Депутат Львівської міської ради Тарас Чолій також критикує можливе переведення зі Львова до Харкова частини курсантів та викладачів НАСВ. Таке рішення він називає «вкрай негативним» та сподівається, що Петро Порошенко заверне подібні ініціативи.

«Львів завжди був важливим економічним, політичним та військовим містом на мапі України. Ідея часів Януковича, який мав на меті зруйнувати статус Львівської АСВ за рахунок винесення певних факультетів до інших міст, є вкрай негативною. Сподіваюся на те, що Президент України Петро Порошенко ще не цілком зрозумів хід його підлеглих та вірю, що громада Львова допоможе почути Президентові, що це рішення є вкрай хибним кроком, який не можна робити. Таке рішення передовсім не вигідно Україні, яка веде війну із агресором», – повідомив він.

Т. Чолій також вважає, що подібні ініціативи є недалекоглядним баченням ситуації військовим керівництвом країни.

«Замість того, щоб розвивати потужний тил, яким є Львів та Галичина, і концентрувати тут якомога більше оборонного ресурсу, робляться якісь провокативні рішення та заяви… Маю сумніви, що це робота агентів ФСБ в Міноборони, радше певна глупота та недалекоглядність військового керівництва країни, через нерозуміння реальних потреб України у питаннях військової підготовки та оборони.

Водночас депутат міськради зауважив, що: «у Львові найкраща технічна база для підготовки військових сухопутних військ, а також зразкове моральне середовище, яке допомагає виховувати справжніх військових патріотів України».

Сподівається, що немає реальної небезпеки розформування НАСВ народний депутат України Михайло Хміль. У коментарі Львівському порталу він повідомив, що не володіє повною інформацією із приводу реформування Академії, але якщо таке рішення буде то він його не підтримає та готовий мобілізувати депутатські сили, аби виступити проти.

«На жаль, я не володію повною інформацією із приводу реформування Академії сухопутних військ у Львові і сподіваюся, що такої небезпеки немає. Водночас я категорично проти, якщо таке рішення намагатимуться втілити в життя. Ми відстояли АСВ у часи Януковича, коли її хотіли повністю перенести у Одесу. Тож якщо необхідно то ми мобілізуємо сили, аби подібних речей не відбулося сьогодні», – повідомив нардеп.

Негативно відреагував на такі ініціативи й голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин.

«Йдеться про навчальний заклад, який розташований у Львові. Без перебільшень Академія нині має унікальні особливості – саме тут найкраща матеріально-навчальна база в Україні серед усіх військових вишів. Ба більше. Неабияк розвинута інфраструктура. Поблизу є найбільший полігон (Яворівський полігон) у Східній Європі. І всупереч цьому всьому зараз частину закладу прагнуть «забрати», чи то пак перекроїти… словом, децентралізувати військову освіту…

Саме випускники Національної Академії сухопутних військ є однією з ключових ланок тактичного рівня у професійному та ідейному сенсі у протистоянні з противником. Щодня на Яворівському полігоні проходять відповідні навчання. Вся натівська лінійка бригадної ствольної артилерії, навчання з застосуванням – БМ 21, найкращі директриси вогню, комплекси для відпрацювання формування водних перешкод і роботи водолазів…

Та попри це на рівні Міністерства оборони України народжується нібито дуже правильна ідея – відновити повноцінний військовий інститут…Танкових військ. І ось у травні 2017 року колегія Міністерства оборони України підтримує створення такого інституту, в тому числі… за рахунок переведення до м. Харкова на навчання офіцерів-танкістів (командирів танкових підрозділів ). Типовий такий собі «одеський» сценарій зразка 2007 року, доповнює також бажання перевести назад до Кам’янець-Подільського на навчання офіцерів з інженерного забезпечення військ (офіцерів-саперів). А поза офіційним рішенням колегії залишилася також інформація, яка циркулює серед львівських військових, мовляв, про перевід назад на навчання до Сум усіх спеціальностей з наземної артилерії.

Що ж залишиться у Львові? Невеликий набір на артрозвідку, виховну роботу, культурологію, військових диригентів і навчання на офіцерів механізованих підрозділів. Тим часом у Харкові планують навчати щорічно 50 офіцерів-танкістів. І ви лише вдумайтесь: на базі, яка до цього не готова і у зовсім іншому середовищі», – повідомив Олександр Ганущин у своєму блозі на LB.

Як раніше повідомляв Львівський портал, Львівська обласна рада просить Порошенка не допустити переведення підготовки офіцерів львівської Академії сухопутних військ до інших міст.

Зокрема, депутати облради висловили стурбованість фактом поширенням такої інформації із вуст високопосадовців Міністерства оборони України.

«Наголосимо на тому, що у НАСВ імені гетьмана Петра Сагайдачного є вся інфраструктура: найбільший полігон у Східній Європі, навчально-матеріальна база, навчальна література, побут, умови для духовного та культурного розвитку майбутніх офіцерів тощо – найкращі в  Україні. Слід підкреслити, що в цьому військовому закладізосереджено увагу на підготовці курсантів під час навчань на території Львівського навчального центру (більш відомому як Яворівський полігон), де курсанти, відповідно до свого фаху, регулярно виконують бойові стрільби (з артилерії, танків, БМП), здійснюють десантування, накручують свої кілометри водіння бойовими машинами…

Важливим чинником підготовки майбутніх офіцерів є їхня участь у багатонаціональних навчаннях на Яворівському полігоні за стандартами НАТО. Кількість і якість подібних заходів є найбільшою в державі. Безсумнівно, що це є не тільки суто військовим аспектом, але й сприяє зміцненню обороноздатності держави та підвищенню іміджу України на міжнародній арені.

З огляду на вищезазначене, ми, депутати Львівської обласної ради, вважаємо, що в час продовження українсько-російської війни, переведення навіть певної частини підготовки офіцерського корпусу з м. Львова до інших військових навчальних закладів є недопустимим», – йдеться у тексті звернення депутатів ЛОР.

Також варто додати, що на сьогодні за героїзм і мужність, виявлені під час російсько-української війни, 283 випускники львівської Академії нагороджені різними державними відзнаками, у тому числі 8 випускників удостоєні найвищого державного звання – Герой України, з них три – посмертно. 52 випускники Національної академії віддали своє життя за Незалежність України.

Андрій Котенський, Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *