ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині викрили мережу обмінників, де нелегально конвертували криптовалюту

Наталя Дуляба

|

У Львівській області викрили фінансову компанію, через яку криптовалюту конвертували у гривню, а також виводили кошти у готівку. Про це Львівському порталу повідомили в Бюро економічної безпеки.

За даними слідства, незаконну діяльність низки обмінних пунктів на Львівщині організувала група осіб. Тіньові конвертаційні послуги здійснювалися під прикриттям ліцензії фінансової компанії.

Встановлено, що заявки на обмін криптовалюти у готівку особи отримували у Telegram-боті. Надалі замовнику надходило sms-повідомлення з адресою обмінника та паролем, який необхідно було повідомити при обміні.

Також за участі власників згаданих обмінних пунктів відбувався обмін грошових коштів на віртуальні активи за схемою «особа-особі».

«Замовнику послуги надавали реквізити української картки, а переказ віртуальних активів здійснювався з електронного гаманця обмінника на електронний гаманець замовника та у зворотному напрямку. Такі операції проводились без відповідних дозволів Національного банку України та без відображення в бухгалтерському й податковому обліках», – йдеться у повідомленні.

Окрім того, причетні особи здійснювали вивід віртуальних активів через підсанкційну російську платформу.

Детективи провели 11 обшуків, під час яких вилучили необліковану готівку в гривні та іноземній валюті, її еквівалент становить близько 13 млн грн, а також п’ять холодних ключів до криптогаманців, мобільні телефони, ноутбуки та чорнову документацію, що підтверджує незаконну діяльність.

Суд наклав арешт на віртуальні активи – майже 28,5 млн грн в еквіваленті, які зберігаються на одній із відомих криптобірж.

За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 220-2 та за ч. 2 ст. 212 ККУ. Розслідування триває.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *