ОСТАННІ НОВИНИ

Із мозку витягнули уламок міни: львівські медики врятували 9-річного хлопчика

Наталя Дуляба

|

Нейрохірурги львівської лікарні Святого Миколая успішно прооперували 9-річного хлопчика і видалили з його мозку уламок міни. Про це Львівському порталу повідомили у медзакладі.

Михайлик Воловиков із Херсона отримав надважке поранення голови під час чергового мінометного обстрілу міста. Це сталося 31 грудня, просто напередодні Нового року.

Коли почалася атака, хлопчик разом із другом обідав у кафе. Діти швидко забігли у службове приміщення, проте це їх не врятувало – уламки пройшли крізь стіни. Осколки потрапили Михайликові прямо в голову, а його 11-річний друг загинув на місці.

Першу хірургічну допомогу Михайликові надавали місцеві лікарі, а вже в Миколаєві йому видалили уламки роздробленого черепа. Однак осколок міни в головному мозку дитини лікарі залишили на місці, бо він заліг надто глибоко.

Коли хлопчик опритомнів, виявилось, що ліва частина його тіла повністю паралізована – знерухомлені рука, нога і пів обличчя. Перші кроки Мишко зміг зробити лише за місяць після поранення, і давались вони йому дуже важко. Ще за кілька місяців щоденної реабілітації дитина почне піднімати ліву руку та більше пересуватися.

Та згодом у Михайлика починаються судомні напади. Однією з ймовірних причин цього наслідку воєнної травми міг бути той самий уламок у мозку. Батьки вирішують не чекати, коли осколок призведе до ще гірших ускладнень, і починають шукати лікарів, які візьмуться за складну операцію.

Допомогу вони знаходять у Центрі нейрохірургії та хірургічного лікування епілепсії дитячої лікарні святого Миколая, що є частиною Unbroken Kids. Нейрохірурги кажуть, що завдання було надважке, адже дрібненький уламок зупинився недалеко від ділянки, яка контролює рухи всієї лівої частини тіла.

«Ми з командою ухвалили складне рішення. Нам потрібно було знайти та видалити маленький шматочок металу на глибині 5 см в мозку та ще й в дуже вузькій зоні. Це приблизно як шукати голку у копиці сіна. А через небезпечну ділянку, в якій зупинився уламок, ми могли ще й зачепити важливі функціональні зони. Хлопчика могло повністю паралізувати», – розповідає дитячий нейрохірург Михайло Ловга.

Зрештою медикам вдалось безпечно дістатися до тієї ділянки головного мозку, де заліг 8-міліметровий уламок ворожого залізяччя. Його видалили і також закрили відсутню частину черепа титановою пластиною. Загалом операція пройшла успішно, адже рухові функції дитини не погіршилися.

Попереду у Михайлика ще тривале відновлення. Аби покращити рухові функції, з хлопчиком і далі займаються фізичні терапевти Unbroken Kids. Водночас спеціалісти нашого Центру ментального здоров’я намагаються поліпшити психічний стан дитини. Після пережитого в Михайлика розвинулись страхи та тривога: він мало говорить, проявляє уникаючу поведінку та боїться відходити від мами. А вона повсякчас підбадьорює сина словами: «Ти тепер у нас титановий як супергерой».

Михайлик мріє повернутися додому та щоби його місто більше не обстрілювали. При цьому він із гордістю промовляє: «Україна переможе! Херсон переможе!».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *