ОСТАННІ НОВИНИ

В Україну з ЄС екстрадували організатора «схем» для ухилянтів

Наталя Дуляба

|

Правоохоронні органи Болгарії екстрадували в Україну лідера злочинної організації, яка вивозила за корон чоловіків мобілізаційного віку під час дії воєнного стану. Про це Львівському порталу повідомили в СБУ.

Українець, обвинувачений в організації нелегальних «схем» для ухилянтів, більше двох років переховувався на території Євросоюзу. Завдяки співпраці спецслужб із європейськими партнерами його розшукали, затримали і повернули в Україну для притягнення до відповідальності.

Зазначимо, що сімох спільників ділка затримали у різних регіонах України наприкінці січня 2023 року. Сам організатор віддалено керував їхніми діями, перебуваючи за кордоном.

Зловмисники продавали чоловікам призовного віку підроблені документи для втечі за кордон. Насамперед йшлося про фіктивні медичні довідки щодо непридатності до військової служби за станом здоров’я.

Також за гроші фігуранти пропонували своїм «клієнтам» виїхати до тимчасово окупованої частини Запоріжжя, прикриваючись відвідуванням родичів. Для цього ухилянтів забезпечували фальшивими документи про начебто наявність близьких родичів за лінією фронту.

Вартість таких послуг зловмисники оцінювали від 2,5 до 8 тисяч доларів Сума залежала від терміновості виїзду.

На підставі зібраних доказів екстрадованому лідеру злочинної організації оголосили підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);
  • ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України);
  • чч. 1, 4 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів).

Наразі зловмисник перебуває під вартою. Щодо фігуранта та його спільників триває досудове розслідування. Їм загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *