ОСТАННІ НОВИНИ

Росіяни готуються розсилати е-повістки на окупованих територіях України

Наталя Дуляба

|

Російські окупанти із листопада почнуть розсилати електронні повістки чоловікам на окупованих територіях України. Про це Львівському порталу повідомили у Центрі національного спротиву.

Так, російський уряд опублікував постанову про роботу Єдиного реєстру військового обліку. Відтак із 1 листопада Міноборони РФ почне його повноцінно використовувати, зокрема розсилаючи призовникам електронні повістки, тимчасово окуповані території України не будуть винятком.

Електронну повістку вважатимуть врученою через сім днів після її розміщення в реєстрі. Таким чином путінська влада готує новий мобілізаційний ресурс для війни проти України.

«Тепер кожного чоловіка на тимчасово окупованій території після 1 листопада вважатимуть злочинцем і притягатимуть до відповідальності за неявку в окупаційний військкомат. Адже більшість місцевих мешканців не мають доступу до інтернету. Відомо й про випадки, коли через відсутність зв’язку люди не могли викликати рятувальників на пожежі чи лікарів до хворих», – йдеться у повідомленні.

Рух опору додає, що на тимчасово окупованих рашистами територіях практично відсутній зв’язок не лише з Україною, а й всередині незаконних формувань. Місцеві не можуть викликати навіть екстрені служби, а тепер до всього цього додадуться ще й електронні повістки.

Зазначимо, що примусова мобілізація мирного населення на тимчасово окупованих територіях чи навіть залучення цивільних людей до організації військових операцій прямо заборонені статтею 51 четвертої Женевської конвенції 1949 року.

Стаття 8 Римського статуту прямо визначає примус громадян протилежної сторони до участі у військових діях проти їхньої власної країни, навіть якщо вони перебували на службі воюючої сторони до початку війни, воєнним злочином.

При насильницькій мобілізації чи призову до лав окупантів українців закликають скористатись алгоритмом здачі в полон.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *