ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські медики прооперували серця двох пацієнтів без жодного розрізу

Олег Дерев'янко

|

Спеціалісти лікарні св. Луки полагодили серця двох літніх людей без жодного розрізу, лише через один невеликий прокол на нозі. Інтервенційні радіологи застосували надсучасний ендоваскулярний метод TAVI. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Львівської міськради.

Пацієнтами лікарні були 84-річний житомирянин Леонтій Рудницький та 80-річна львів’янка Марія Колеса. Обоє звернулися зі скаргами на задуху, нестабільний артеріальний тиск та загальну слабкість. У них діагностували критичний аортальний стеноз – звуження отвору аортального клапана, що призводить до порушення кровотоку, перевантаження серця і зрештою його зупинки.

Ще кілька років тому хворі не мали шансів на порятунок, тому що заміну клапанів у відкритий спосіб, тобто із розрізанням грудної клітки, їхній організм міг би не витримати.

Єдиний спосіб врятувати таких пацієнтів – це новітній ендоваскулярний метод TAVI, а саме транскатетерна імплантація аортального клапана. Ця надсучасна операція виконується лише в один прокол на нозі, а новий штучний клапан доставляється до серця судиною. Це найменш травматичний і найбільш безпечний спосіб. Операцію TAVI в Україні наразі виконують лише в дев’тьох медзакладах.

Спеціалісти лікарні вперше виконали таке втручання майже три роки тому. І відтоді успішно провели 20 операцій. Попри те, що метод TAVI має вагомі переваги, застосовують його рідкоЮ оскільки цей спосіб заміни клапану дуже дороговартісний і не покривається коштом держави. Лікарі шукають можливості для проведення такої операції тоді, коли інших варіантів порятунку не залишається.

«В обох пацієнтів був критичний стеноз аортального клапану. Вони важкі, фракція викиду низька, плюс похилий вік – все це вказувало на те, що відкрита операція неможлива. Тож спільно ми вирішили встановити новий клапан для пацієнтів ендоваскулярним методом TAVI. Це була 21 і 22 така операція в нашому медичному обʼєднанні», – зазначив завідувач відділення інтервенційної радіології лікарні св. Луки Олександр Голуб.

Обох пацієнтів прооперували в один день, втручання пройшли успішно і через тиждень їх виписали з лікарні.

«Я вже прожила багато років, але хочу і далі жити. В мене є внучки і правнучки. Ми маємо дачу. Я дуже люблю землю, саджаю квіти і городину. Я вже вдома посадила розсаду, то скоро збираюся з дітками то все висадити», – розповіла пані Марія.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *