ОСТАННІ НОВИНИ

Пережив радянські репресії і важку хворобу: у Львові врятували 94-річного художника

Наталя Дуляба

|

У Львівському онкоцентрі успішно прооперували 94-річного художника зі Львівщини, який пережив не лише важку недугу, а й заслання до Сибіру та жахи радянської влади. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі медзакладу.

Пан Григорій – зі Старосамбірщини, йому 94 роки. В онкоцентр до Львова потрапив із ризиком розриву кишки.

Лікарі не були певні, як перенесе пацієнт такого поважного віку операцію, проте після обстежень все-таки наважились її провести. Наразі з чоловіком все добре, він ще перебуває під наглядом медиків, але скоро вже відправиться додому.

Більше деталей про хворобу пана Григорія медики не розказують, а натомість акцентують на його особливій життєвій історії.

«Історія цього чоловіка – це історія про силу духу, витримку та величезну любов до України», – наголошують у Львівському онкоцентрі.

Пан Григорій є художником. Малює пейзажі, портрети і навіть ікони, попри свій поважний вік без окулярів читає книжки і дуже чекає перемоги України, бо з життєвого досвіду знає, що таке московська орда.

Чоловік пережив радянські репресії і досі пам’ятає всі жахіття, які тоді довелось пройти під час панування окупаційної влади. Ще зовсім молодим пана Григорія вислали до Сибіру, де у сталінських таборах він провів майже 8 років.

«У сусідній камері зі мною був Йосип Сліпий [предстоятель УГКЦ]. Я тоді був ще зовсім молодим, сільський хлопчина, а він був людиною високого розуму. Ми завжди здоровкались, бувало, що разом нам давали якесь завдання робити. Потім мене забрали в Казахстан», – пригадав пан Григорій.

Він каже, що попри складні життєві обставини намагався не загубити себе і завжди залишатись людиною. З раннього дитинства навчився читати, а потім захопився малюванням. Навчався цьому ремеслу під керівництвом художників Олександра Корецького та Василя Турецького.

Хоча сам пан Григорій скромно зауважує, що художником себе не вважає, адже за життя працював у різних сферах. Втім це не завадило йому намалювати безліч картин і навіть ікони Хресної дороги для Мшанецької церкви.

«Спілкуючись з паном Григорієм, ми помітили у його руках товсту книжку, її він читає без окулярів і роздумує над кожним прочитаним розділом. Чоловік каже, що дуже чекає перемоги України, бо усі втрати, які зазнала наша держава, не можуть бути марними. Він обіцяє намалювати медичний персонал нашого онкоцентру, який врятував його, бо за все в житті, каже пан Григорій, треба дякувати», – йдеться у повідомленні.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *