ОСТАННІ НОВИНИ

Журналісти з'ясували, як компанія експомічника Ганущина отримала мільйонні підряди на постачання БПЛА

Ольга Денисяка

|

За три місяці минулого року фірма експомічника колишнього голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина продала місцевим радам Львівщини та безпосередньо військовим частинам дронів майже на 6 млн грн. Усі ці дрони вони поставляли через тендерні закупівлі на сайті Prozorro. Про це повідомляє Lviv.Media.

З вересня по грудень 2023 року компанія ТзОВ «Периметр», яка належить експомічнику Андрію Загороднику брала участь в 11 закупівлях на постачання безпілотних авіаційних комплексів. Із них три тендери були організовані 103-ю окремою бригадою територіальної оборони, в якій зараз служить майор Олександр Ганущин. Всі інші тендери проводили місцеві ради Львівщини, зокрема Солонківська, Сколівська, Городоцька та Добротвірська.

Активні продажі дронів фірмою Загородника збіглися в часі із підготовкою так званого «закону про військовий ПДФО», який мав скерувати податки з прибутків військовослужбовців із місцевих бюджетів у державний. Кабінет міністрів зареєстрував відповідний законопроєкт 12 вересня. А через два тижні компанія ТзОВ «Периметр» починає брати активну участь у тендерах на закупівлю безпілотників, аж допоки законопроєкт ще не проголосований. Варто зазначити, що Верховна Рада проголосувала законопроєкт 8 листопада 2023 і саме після цього компанія Андрія Загородника провела останні тендери і змінила свою діяльність.

За даними аналітичної системи YouControl ТзОВ «Периметр» належить колишньому помічнику ексголови Львівської обласної ради Олександра Ганущина Андрію Загороднику.

Компанія виграла тендери в яких вона була єдиним учасником. Йдеться про закупівлю двох квадрокоптерів DJI Mavic 3 Pro та одного безпілотного комплексу на замовлення Городоцької міськради; закупівлю безпілотного комплексу для Сколівської міської ради; тендер на такий же комплекс для 103 бригади ТрО, ще один для Добротвірської селищної ради та ще один безпілотний комплекс та 13 квадрокоптерів DJI Mavic 3 Pro для Солонківської сільради.

Загалом із 11 тендерів компанія Андрія Загородника перемогла у п’яти, загальна сума закупівель яких становить 5 млн 881 тис. 175 грн. Три тендери, у яких компанія Андрія Загородника програвала, не відбулися, ще у трьох закупівлях ТзОВ «Периметр» обійшли конкуренти, два з цих тендерів були безпосередньо на замовлення військової частини, один для Солонківської громади.

Підприємство «Периметр» вигравало у всіх завершених тендерах, в яких брало участь. Якщо ж знаходився конкурент, який пропонував нижчу ціну — замовник скасовував торги. До прикладу, у закупівлі Солонківської територіальної громади переможцем стало ТзОВ “Груп Інтрейд”, але, як вказано у протоколі розкриття, тендерних пропозицій торги не відбулися “через відсутність пропозицій”. В іншому тендері на замовлення вже Сколівської міськради, в якому йшлося про закупівлю такого ж безпілотника, переможцем знову стало ТзОВ “Груп Інтрейд”, і торги теж були скасовані. Цього разу причиною відмови вказали “неможливість усунення виявлених порушень законодавства у сфері публічних закупівель”.

Ще один тендер, який знову провалився, відбувся 20 листопада, у ньому йшлося про закупівлю 64 квадрокоптерів DJI Mavic 3 Pro для Солонківської громади. Тут були вже чотири учасники, переможцем стало ТзОВ “Торговий дім “Терра Груп”, але тендер відхилили через “скорочення видатків на здійснення закупівлі”. Зазначимо, що у всіх трьох тендерах організованих місцевими радами, в яких фірма Андрія Загородника програвала конкурентам, закупівлі були скасовані.

Сам Андрій Загородник повідомив журналістам, що його компанія вже перестала займатися постачанням дронів. За словами Загородника, він спілкується з колишнім головою ЛОР Олександром Ганущиним, але, мовляв, постачання його фірмою дронів для бригади, у якій служить майор Ганущин — збіг.

«Периметр» — була зареєстрована ще у 2000 році у Хирові на Старосамбірщині. Засноване Василем Бакальцем та Надією Горбачовою підприємство спершу займалось посередницькими послугами в операціях з нерухомістю. У січні 2021 року у товариства змінюється власник — ним стає Андрій Загородник. Згодом змінюється й спеціалізація фірми: агентство нерухомості отримує основний КВЕД на «Виробництво повітряних і космічних літальних апаратів, супутнього устатковання». Минулого року фірма різко активізується на публічних закупівлях. Варто зазначити, що за даними аналітичної системи YouControl, фірма з 2010 року до 2022 заробила на закупівлях лише 47 200 грн, а за майже чотири місяці 2023 року — понад 5,8 млн грн. Як уже відомо — це результат постачання дронів військовим та місцевим радам.

Андрій Загородник був помічником Олександра Ганущина, коли той очолював Львівську обласну раду під час каденції 2010-2015. А його брат Іван Загородник був довіреною особою родини Ганущина під час реєстрації майна у нотаріуса.

Сам Олександр Ганущин відмовився відповідати на запитання журналістів про постачання дронів його бригаді через фірму його ж експомічника.

Нагадаємо, напередодні стало відомо, що теща колишнього голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина – 72-річна Надія Томинець, яка працює інфекціоністкою, виявилась дуже заможною людиною. Мама подарувала доньці маєток із кількома ділянками у передмісті Львова, а також стала власницею ще семи ділянок у Карпатах. Натомість тесть Ганущина, що працював директором музичної школи, подарував своїй доньці три квартири неподалік центру Львова.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *