ОСТАННІ НОВИНИ

Розгерметизована цистерна, покинута на трасі біля Бібрки, забруднила ґрунт, – екологи

Наталя Дуляба

|

Розгерметизована цистерна, яку залишили у січні на трасі біля Бібрки, забруднила землю. Експертиза показала перевищення у 35 разів вмісту хлоридів у ґрунті. Про це Львівському порталу повідомили у Держекоінспекції Львівщини.

Йдеться про інцидент, який стався 18 січня на трасі Львів – Івано-Франківськ у селі Шпильчина, що відразу біля Бібрки. Тут люди помітили покинуту цистерну, з якої йшов пар.

На місце негайно прибули рятувальники з відділення радіаційно-хімічного та біологічного захисту. Вони взялись мінімізовувати витік. Встановлено, в цистерні була соляна кислота (HCl), випари якої є отруйними.

На наступний день на локації працювали екологи. Вони, провівши лабораторні дослідження ґрунту, тепер констатують, що земля є забрудненою. Результати експертизи показали, що у відібраних пробах хлориди перевищують допустиму норму у 35 разів.

Всі ці матеріали скерували у поліцію та прокуратуру. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ст. 239 ККУ (забруднення або псування земель).

13 березня працівники відділу інструментально-лабораторного контролю Держекоінспекції повторно відібрали проби ґрунту, аби знову провести аналіз.

Більше деталей екологи не розголошують, посилаючись на те, що триває слідство. Правоохоронці теж наразі офіційно не коментували цю справу, відтак хто саме залишив розгерметизовану цистерну зі соляною кислотою, наразі не відомо.

Додамо, що соляна або хлоридна кислота належить до найсильніших кислот, адже розчиняє більшість металів. Речовина має різкий запах і «димить» у повітрі через виділення газоподібного хлороводню. При потраплянні на шкіру ця кислота викликає сильні опіки, а її випари є отруйними.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ДСНС, Держекоінспекція

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *