ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські медики отримали сучасний лазер для шліфування післяопікових рубців у дітей

Андрій Котенський

|

Найбільше у західних областях України дитяче опікове відділення центру НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) отримало від благодійників сучасний СО2-лазер для шліфування рубців. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

Лише за два місяці з його допомогою лікарі пролікували 30 діток з рубцями різної складності. Раніше їх доводилось відправляти за кордон, а тепер таке лікування є можливим у Львові.

Одним із пацієнтів, якому допомагають прибрати рубці, є 12-річний Віталій з Самбірщини, син захисника. Внаслідок важкої опікової травми обох ніг, хлопчик переніс уже 10 операцій, у нього було уражено 12% площі тіла. І зараз йому потрібно покращити стан ураженої шкіри, адже залишились доволі великі рубці. На хлопця чекає, як мінімум, шість таких процедур із допомогою лазера.

«Нещасний випадок у домашніх умовах стався рік тому. Була пересадка шкіри і вже навіть перше шліфування, і зараз приїхали вдруге на таке шліфування. Зараз це більше як косметичний дефект, якого син хоче позбутися», – каже Роман, батько Віталія.

Такий лазер – стандарт у лікуванні рубців у дітей за кордоном. Адже це альтернатива хірургічному лікуванню, особливо у тих випадках, коли площа рубцювання після опіків є надто великою, що не дозволяє просто висікти рубець.

«За кордоном більшість дитячих опікових відділень мають такі лазери. У нас це перший і єдиний лазер в дитячій лікарні. СО2 шліфування рубців малюкам ми проводимо під загальним знечуленням, а старшим дітям – під тимчасовою аплікаційною анестезією.

Процедури робимо з певним проміжком часу – мінімум місяць-два, і це може бути декілька таких процедур, залежно від стану рубцевої тканини. Важливо, що шліфування можна починати не раніше, ніж за півроку після отримання опіку – щоб не спричинити посилене рубцювання тканин», – пояснює керівниця центру термічної травми та пластичної хірургії центру НЕЗЛАМНІ Галина Саян.

У дитячій лікарні наголошують, що відколи почалися повномасштабне вторгнення росіян, постійні обстріли та ракетні удари, дітей з опіками значно побільшало. І саме сюди маленькі пацієнти прибувають з різних куточків України. Лише торік тут отримали допомогу близько 700 дітей з опіками.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *