ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський підписав закон про збереження репродуктивних клітин військових

Маркіян Рой

|

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт, який передбачає можливість збереження репродуктивних клітин військовослужбовців та військовослужбовиць у разі їх загибелі. Про це повідомили на офіційному сайті Верховної Ради України.

Законом передбачається, що у разі загибелі або визнання померлою в установленому порядку особи, репродуктивні клітини якої зберігаються, їхнє безоплатне зберігання здійснюватиметься протягом трьох років, а після закінчення цього строку подальше зберігання таких клітин може бути продовжене коштом іншої особи, визначеної у розпорядженні особи щодо власних репродуктивних клітин.

Метою ухвалення законопроєкту є збереження генофонду українського народу.

Також, згідно з законом, фізична особа, репродуктивні клітини якої зберігаються відповідно до законодавства, має право розпорядитися ними на випадок своєї смерті.

У разі використання для зачаття дитини репродуктивних клітин особи, яка здійснила відповідне розпорядження на випадок своєї смерті, ця фізична особа визнається батьком або матір’ю народженої у такий спосіб дитини.

Нагадаємо, що 7 лютого Верховна Рада підтримала безкоштовне збереження біоматеріалів загиблих військових.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *