ОСТАННІ НОВИНИ

У Львівській політехніці виготовляють лікувальні пов’язки для поранених військових

Маркіян Рой

|

На базі Національного університету «Львівська політехніка» відкрили лабораторію, де виготовляють гідрогелеві пов’язки, призначені для лікування поранень та опіків. Технологію виробництва розробили та запатентували науковці вишу. Про це повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

«Інноваційність полягає у тому, що вони самостійно розкладаються після використання та виготовлені з природних матеріалів, а це дозволяє уникнути будь-яких подразнень на тілі людини. Технологію виробництва розробили науковці Львівської політехніки. Її уже запатентували», – зазначив Максим Козицький.

Від початку повномасштабної війни науковці разом зі студентами виготовили та передали у прифронтові лікарні й медичні частини понад 230 тисяч таких пов’язок. Виготовляти їх доводилося у різних аудиторіях, бракувало матеріалів, місця та обладнання, що сповільнювало процес. Водночас із передової надходило дуже багато схвальних відгуків про ці засоби.

«Щоб підтримати вкрай потрібну у наш час ідею, минулого року Львівська обласна державна адміністрація в межах Програми інноваційного та науково-технічного розвитку виділила з обласного бюджету 700 тисяч гривень. За ці гроші придбали нове обладнання», – зазначив Максим Козицький.

Зараз пов’язки поки не продаються, але військові частини можуть отримати їх за чергою після звернення в Інститут хімії та хімічних технологій НУ «Львівська політехніка». Згодом планується перейти до масового виробництва розроблених університетом лікувальних пов’язок для військових і цивільних.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *