ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські медики успішно лікують четвертий вид раку у пенсіонерки

Наталя Дуляба

|

80-річна пенсіонерка з Ужгорода успішно поборола три види раку за десять років, а зараз лікує уже четвертий. Здолати хворобу жінці допомогли медики Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру. Про це Львівському порталу повідомили у медзакладі.

Пані Марта з Ужгорода. Їй 80 років. У 2014 році в жінки почались скарги на шлунково-кишковий тракт, тому вона звернулась до лікарів і ті приголомшили її, діагностувавши рак прямої кишки.

Пенсіонерка пригадує, що довго не могла повірити у почуте, діагноз прозвучав як вирок, тож не вірила, що зможе перемогти хворобу.

«Я дуже боялась. І вирішила хай буде, що буде. Нікому нічого не казала. Так терпіла біль і не йшла до лікарів. А потім випадково я проговорилась подружці. Вона почала говорити мені, що це неправильно, що ніколи не можна здаватись. Сказала, що навіть якщо є маленький шанс, то його треба обов’язково використати», – розказує пані Марта.

Зрештою жінка розповіла рідним про недугу і ті вирішили звернутись по допомогу у Львівський онкоцентр. Тут лікарі провели їй додаткові обстеження і запропонували комбіноване лікування. Воно було тривалим та складним, але хвороба таки відступила.

Після лікування пані Марта проходила усі контрольні огляди. І під час одного з них у 2018 році медики виявили у пенсіонерки рак грудної залози. Пацієнтці зробили органозберігаючу операцію та провели додаткове лікування.

Але у 2023-му рак знову повернувся У жінки виявили нове онкологічне захворювання товстого кишечника. Її знову чекала операція, знову боротьба за здоров’я та знову успіх. Однак вже у 2024 році лікарі виявили у пенсіонерки нову пухлину, тож вона знову перенесла оперативне втручання.

«Ці чотири онкологічні пухлини практично не зв’язані між собою. Це підтверджують гістологічні дослідження. Ймовірно, що в пацієнтки є незначні генетичні мутації, тому виникло аж чотири пухлини», – пояснив в.о. завідувача проктологічного відділення Львівського онкоцентру Роман Бойко.

Сьогодні пані Марта вірить, що тепер хвороба до неї не повернеться. Жінка зізналась: шкодує, що перший раз довго наважувалась переступити поріг лікарні.

«Я чомусь соромилась дуже. Тоді було дуже мало інформації про лікування раку, я боялась, що не зможу витримати це все. А зараз я розумію, що все зовсім по-іншому. І якщо довіритись лікарям, налаштуватись на боротьбу, то все можна дійсно здолати», – ділиться пані Марта.

Зі свого боку лікарі підтверджують, що боротьба пацієнта та позитивне налаштування відіграють у лікуванні неабияку роль. Довіра пацієнтів, професіоналізм лікарів та вчасне виявлення хвороби можуть забезпечити пацієнту успішне лікування. Тому всіх вкотре закликають дбати про своє здоров’я та проходити регулярні медогляди.

«Історія пані Марти про те, що ніколи не можна опускати руки. І навіть коли здається, що нічого не вийде, варто спробувати і досягнути успіху. Рак – не вирок і його можна перемогти», – наголошують медики.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *