ОСТАННІ НОВИНИ

На Вінниччині дружина ексрегіонала шпигувала за ЗСУ

Маркіян Рой

|

Правоохоронці затримали агентку фсб, яка збирала інформацію про Сили оборони у Вінницькій області та виправдовувала збройну агресію рф. Фігуранткою виявилась дружина колишнього функціонера Партії регіонів, який до 2015 року очолював місцеву райраду. Про це Львівському порталу повідомили у Службі безпеки України.

За вказівкою російської спецслужби жінка намагалась виявити аеродроми з бойовими літаками та гелікоптерами ЗСУ, а також з’ясувати наявність ППО поблизу авіаційних об’єктів. Крім того зловмисниця цікавилась геолокаціями медзакладів, де лікуються українські захисники, та розвідувала маршрути руху військових ешелонів.

У разі отримання розвідувальної інформації, агресор планував використати її для підготовки ракетно-дронових ударів по регіону.

У результаті контрдиверсійних заходів співробітники СБУ своєчасно викрили російську агентку, а потім «покроково» задокументували її злочинну діяльність і затримали.

Завдяки оперативному реагуванню Служби безпеки вдалося запобігти ворожим ударам по стратегічній інфраструктурі на території області.

Також у ході розслідування було встановлено, що фігурантка з анонімного акаунту в «Однокласниках» закликала до підтримки путіна та виправдовувала вторгнення російських військ в Україну.

За даними слідства, саме через свою антиукраїнську активність у забороненій соцмережі вона потрапила у поле зору фсб і була завербована.

Під час обшуків у помешканні затриманої вилучено мобільні телефони та планшет, які використовувала для комунікації з фсб.

Слідчі повідомили фігурантці про підозру за п’ятьма статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 2 ст. 109 (розповсюдження матеріалів із закликами до повалення конституційного ладу та до захоплення державної влади);
  • ч. 1 ст. 110 (розповсюдження матеріалів із закликами до зміни державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України);
  • ст. 436 (розповсюдження матеріалів із закликами до агресивної війни);
  • ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників, вчинене повторно).

Наразі зловмисниця перебуває під вартою. Їй загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *