ОСТАННІ НОВИНИ

Вакцинуватись українці зможуть в аптеках

Наталя Дуляба

|

Кабмін дозволив аптекам в Україні проводити вакцинацію населення. Для цього обов’язково потрібно отримати ліцензію. Про це Львівському порталу повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.

У МОЗ підкреслюють, що можливість зробити щеплення аптеці – це усталена практика в країнах ЄС та США. Це дозволяє зробити вакцинацію зручнішою, а відтак – ближчою й доступнішою.

Днями уряд ухвалив постанову, яка відкриває доступ для вакцинації в українських аптеках. Втім перш ніж ця послуга запрацює, аптека має отримати ліцензію на медичну практику.

Також фармацевти повинні обов’язково пройти навчання щодо безпеки вакцин, правил організації й техніки проведення щеплень, надання домедичної допомоги за невідкладних станів. В закладі, де робитимуть щеплення, має бути спеціальне обладнання та аптечка з низкою необхідних препаратів.

Рішення уряду набирає чинності через три місяці після його опублікування. Тобто вакцинація в аптеках мала б запрацювати вже з літа.

«За цей час буде змінена нормативна база, щоб забезпечити реалізацію проєкту, проведені консультації та верифікований перелік суб’єктів господарювання, які виявлять бажання отримати ліцензію та проводити вакцинацію фармацевтичними працівниками», – кажуть у МОЗ.

Які саме вакцини будуть доступні в аптеках, у міністерстві поки не уточняють. Втім відомо, що серед них будуть вакцини проти сезонного грипу.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *