ОСТАННІ НОВИНИ

Захисник та медик Олександр Ябчанка завершує своє відновлення у Львові після важкого поранення на фронті

Маркіян Рой

|

У Національному реабілітаційному центрі НЕЗЛАМНІ завершує лікування військовослужбовець та львівський лікар Олександр Ябчанка, який в одному з боїв отримав важке поранення ноги. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

Олександру – 43 роки. Він зі Львова і до Революції Гідності був педіатром у місцевій лікарні. З 2014 року активно зайнявся медичною реформою та працював в уряді. Повномасштабне вторгнення застало громадського діяча у рідному Львові. Він без вагань сів у авто і вирушив до столиці.

«Я їхав до Києва у той час, коли звідти всі тікали. Я справді думав, що болотні створіння перетворять столицю на ще один Грозний, як це сталось під час російсько-чеченської війни. Я не знав, чи повернусь живим. Але знав, що домовився з друзями – на той час уже зі сформованої групи «Гонор», якщо велика війна почнеться, ми зустрінемось там», – ділиться своїми тодішніми відчуттями Олександр Ябчанка.

Рота «Гонор» долучилася до оборони Києва. Олександр став у підрозділі парамедиком. Столиця вистояла. І вже невдовзі рота добровольців поповнила лави батальйону «Вовки Да Вінчі». Олександр Ябчанка перекваліфікувався спершу в аерозвідника. А згодом, коли «вовки» стали штурмовим батальйоном, прийняв комадування піхотним взводом та разом з побратимами брав участь у найзапекліших на східних рубежах боях. В одному з таких, у серпні 2023 року, отримав третє і найважче поранення.

«Я повз, тягнучи свого пораненого друга до посадки. І тут – знову «прилітає». Мені осколок попав в ногу. Це був такий сильний запаморочливий біль, якого я ніколи не відчував. Такий, що я не відчув іншого поранення – у плече», – згадує Олександр.

Після евакуації, захисника доправили до найближчого шпиталю, далі – до Харкова, де прооперували. Потім лікувався у шпиталі в передмісті Львова. А вже на реабілітацію приїхав у центр НЕЗЛАМНІ. Пацієнт поступив із переломом правої стегнової кістки в ділянці колінного суглоба, в результаті чого утворилась контрактура коліна, тобто обмеження рухливості суглоба.

Понад три місяці спеціалісти з фізичної реабілітації центру НЕЗЛАМІНІ працювали з Олександром. Він проходив групові та індивідуальні заняття, поступово збільшуючи силу м’язів, що атрофувались через тривале знерухомлення, та амплітуду рухів коліна.

Нещодавно Олександра Ябчанку призначили командиром роти «Гонор». Тож він завершує реабілітацію і готується знову боронити свою землю. Також Олександр зголосився стати амбасадором Національного реабілітаційного центру НЕЗЛАМНІ.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *