ОСТАННІ НОВИНИ

Вивчення польської мови з дітьми: поради репетиторів

Новини компаній

|

Переїзд в Польщу, бажання навчатись в польському виші, знаходити друзів в сусідній державі чи працювати в міжнародній компанії спонукає до вивчення польської мови. Попри велику схожість до української, вивчити польську мову самостійно не просто. Якщо розмовна дається легко, то письмо викликає чимало складнощів. Опанувати польську мову швидко та якісно з нуля допоможе репетитор з польської мови. Спеціаліст використовує індивідуальний підхід до дитини, детально пропрацьовує складні теми та допоможе скласти екзамен для підтвердження володіння мовою на потрібному рівні (цього вимагають, наприклад, польські виші при вступі).

Як дитині вивчити польську мову: дієві поради репетиторів

Незалежно від цілі вивчення мови для успішного навчання дитини батькам потрібно брати активну участь у ньому, підтримувати та допомагати долати труднощі.

Для того, щоб дитина легко і без стресів вивчила польську мову фахівці рекомендують:

  1. Визначити, які знання потрібні (для вступу у ВНЗ потрібна професійна мова відповідно до факультету, для подорожі, проживання в Польщі для початку достатньо базового розмовного рівня).
  2. Не чинити психологічного тиску на дитину, пояснювати їй важливість опанування мови, особливо це стосується дітей молодшого шкільного віку.
  3. Не заставляти тривалий час вчити лише теорію, комбінувати різні методи навчання (наприклад, використовувати відео та аудіоматеріали).
  4. Включати мультфільми, фільми, пісні польською.
  5. Якщо батьки володіють мовою на хорошому рівні – домовитись годину чи декілька годин на день спілкуватись польською між собою.
  6. Завантажити на телефон віртуальні словники для збільшення словникового запасу.
  7. При можливості, поєднувати вивчення мови з іншими предметами, наприклад, вивчати математику, біологію польською.
  8. Заохочувати дитину до читання художньої літератури польською.
  9. Створити мотивацію, використовувати різні форми заохочення і не карати за відсутність успіхів чи недостатню результативність самостійного навчання.
  10. Забезпечити регулярність занять для того, щоб вивчений матеріал не забувався.

Дуже добре впливає на вивчення мови спілкування з носіями. Найлегше організувати його, коли дитина відвідує дитячий садок чи школу в Польщі, має друзів чи родичів серед поляків.

Які труднощі можуть виникнути у дитини при вивченні польської

В процесі вивчення можуть виникати труднощі, зокрема:

  • відсутність розуміння з чого почати;
  • мовний бар’єр;
  • неправильні акценти в усному мовленні;
  • неправильне формулювання речень;
  • проблеми в розумінні правил лексики та граматики;
  • плутанина слів з різних мов (коли дитина вивчає декілька мов одночасно).

Найбільша проблема, яка викликає труднощі у вивченні польської – це відсутність системності. Вона виникає тоді, коли учень намагається опанувати її самостійно.  Перескакування від теми до теми, нерозуміння порядку вивчення матеріалу призводить до того, що певні знання є, але вони хаотичні. З часом з’являється відчуття топтання на місці, інтерес до вивчення мови пропадає і тоді вже важко продовжити навчання.

Як пришвидшити процес вивчення польської мови

При самостійному навчанні темпи вивчення, зазвичай, повільні. Особливо у тих, хто багато працює над теорією, але не має практики говоріння.

Коли педагог помічає що дитині важко дається мова, може використати педагогічні діагностичні методики, які допоможуть виявити причини та подолати їх. Ці методики не складні скористатись ними можуть також батьки, вони допоможуть краще зрозуміти дитину, її потреби, бажання та особливості.

При вивченні польської мови з репетитором позитивні результати помітно уже після перших 4-5 занять. Все це завдяки:

  • розумінню вікових особливостей дитини, вмінню підлаштувати навчальну програму під потреби учня;
  • використанню різних методик, які покращують засвоєння матеріалу;
  • індивідуальному підходу до дитини, підлаштуванню під її темпи;
  • системності в навчанні, пропрацюванню складних моментів.

Якщо вивчити польську мову дитині потрібно для переїзду в сусідню країну на постійне місце проживання або для вступу у виш, терміни обмежені – варто вибрати репетитора онлайн чи офлайн і забезпечити регулярні заняття.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *