ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відкрили перший на заході України центр легеневої гіпертензії

Наталя Дуляба

|

У дитячій лікарні святого Миколая у Львові відкрили центр легеневої гіпертензії. Він є першим таким закладом у західних областях України. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі мерії.

Більшість хворих на легеневу гіпертензію лікуються у кардіохірургів. Тому новостворений центр запрацював саме на базі кардіохірургічного відділення.

Втім для цього захворювання характерна поява ще й супутніх патологій. Боротися з ними буде мультидисциплінарна команда центру легеневої гіпертензії: кардіологи, пульмонологи, педіатри, хірурги, отоларингологи та інші фахівці лікарні святого Миколая.

«У новоствореному центрі на базі нашої кардіохірургії діти зможуть отримувати як амбулаторну, так і стаціонарну допомогу. На сьогодні, на щастя, є великий вибір ліків в Україні. А в нас є добра матеріально-технічна база для лікування, висококласні апарати ЕХО-кардіографії, є можливість проводити катетеризацію відділів серця, щоб встановити тип легеневої гіпертензії. Усе це тепер можна робити в єдиному місці», – зазначила керівниця центру легеневої гіпертензії дитячої лікарні святого Миколая Ольга Пастернак.

Відкрити цей центр вдалося за підтримки Благодійного фонду «Сестри Даліли» та ГО «Асоціація рідкісного захворювання України – легенева гіпертензія». Ці організації допомогли з медичними препаратами та спеціальними апаратами для лікування пацієнтів.

Зазначимо, що легенева гіпертензія – це патологічне підвищення тиску в легеневій артерії, що зумовлене звуженням легеневих судин та, в подальшому, призводить до збільшення навантаження на праві відділи серця, а іноді й до порушення функцій органу.

Зустрічається хвороба в 6 дітей на 1 мільйон. Таким пацієнтам потрібен контроль спеціалістів, належне лікування та доступ до сучасних медичних препаратів. Без усього цього захворювання може швидко прогресувати і призвести до інвалідизації чи навіть загибелі дитини.

До слова, на Львівщині станом на зараз є 11 маленьких пацієнтів з легеневою гіпертензією. Незважаючи на те, що захворювання невиліковне, при отриманні належної допомоги з ним можна навчитися жити, запевняють лікарі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *