ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові хорвати навчають українських ветеранів дайвінгу

Маркіян Рой

|

У Львові хорватські воїни навчають українських ветеранів розвантажуватися ментально за допомогою дайвінгу та водних видів спорту в межах спільного проєкту України та Хорватії «Ресоціалізація українських ветеранів». Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

Наразі триває другий етап проєкту, учасниками якого є 10 ветеранів російсько-української війни. 1 березня о 10:30 відбудеться тренування ветеранів у басейні Аквапарку «Пляж».

Відколи у 1995 році завершилася війна Хорватії за незалежність, ветерани створили кілька об’єднань, одне з них зосередилося на занятті дайвінгом. Вони вважають, що, пірнаючи, воїни концентруються на диханні та правильному використанні обладнання, тому переключаються від буденного і рятують себе від стресу. Окрім того, до проєкту залучили психологів з України та Хорватії.

«Дайвінг-центр хорватських інвалідів війни «Немо-Адріатик» уже понад 20 років займається програмою ресоціалізації хорватських ветеранів, і має в цій справі величезний досвід. Пригадаю вересень 2023-го, коли всі організатори та інструктори за власні кошти зреалізували для українців пілотний проєкт. Тоді залюбки долучилися ветерани, представники спецполіції Хорватії та поліції Словаччини, гвардійські бригади, добровольчі батальйони», – зазначив Рене Ціповец, президент «Немо-Адріатик».

Дайвінг-клуб хорватських воєнних інвалідів «Немо-Адріатик» від початку повномасштабного вторгнення привіз до України кілька вантажівок із гуманітарною допомогою та обладнанням для наших військових. А пізніше започаткували проєкт ресоціалізації, і вважають його власним внеском у відновлення українських ветеранів та перемоги України загалом.

Минулого року до Хорватії зі Львова поїхали 10 українських ветеранів, які там займалися водними видами спорту: дайвінгом, знайомились зі спорядженням, пройшли практичний курс із пірнання. Усе для того, аби цього року покращати напрацювання і поступово створювати мережу інструкторів та лідерів думок ветеранського руху.

«Ми вже мали позитивний досвід проведення проєкту у співпраці з іноземними колегами, коли у вересні 2023-го хорватські захисники прийняли у себе наших ветеранів: навчали водним видам спорту та реабілітували ментально, із застосуванням засобів рекреаційної терапії», – зазначив виконавчий директор Благодійного фонду Олександр Кобзарев.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ЛМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *